Juana Inés: Paráfrasis de si misma
13/10/2019
Juana

Lo primero que hay que dejar claro es que el montaje que Teatro Estudio Tees y Teatro Nómada han llevado a escena al alimón, pone el foco en la mujer, en Juana Inés, en la envergadura de su figura como mujer y en la alargada sombra que su manera de pensar y de afrontar el México del siglo XVII es aún hoy referente para todas las mujeres que reivindican la igualdad de oportunidades en todos los ámbitos.

 

El montaje se divide en dos partes claramente diferenciadas. La primera de ellases la más sólida de las dos, y habla de la Juana niña, de la necesidad de luchar cada día para ganarse alguna ventaja ante los hombres. La historia se cuenta a través de poemas de Sor Juana y de una obra de teatro de la misma: Los Empeños de una Casa. La iluminación tenebrosa de esta parte arroja misterio y oscuridad, la de su tiempo. El trabajo del elenco es solvente: Karla Constantini y María Balam interpretan distintos momentos de Sor Juana y llevan a cabo un juego de espejos hábil y sugerente. Argote y Rojas son el contrapunto ridículo a la sabiduría de la décima musa.

 

La segunda parte pierde algo de cohesión y se torna un poco deslabazada. Aún así, en todo momento se vislumbra un trabajo de investigación y de recuperación de una figura olvidada, pero con un peso fundamental para las letras hispanoamericanas, y para el feminismo que no ha nacido ayer.

Tot el que necessites per anar al teatre

Juana Inés: Paráfrasis de si misma

Juana Inés: Paráfrasis de si misma

Juana Inés: paràfrasis de sí misma, és un espectacle multidisciplinari que se submergeix en la vida, obra i passió de l’aclamada desena musa Sor Juana Inés de la Creu; en aquesta ocasió les companyies Teatre Estudio (TEES) i Teatre Nòmada (MEX), construeixen una suggeridora peça on el text s’interrelaciona amb  la música i dansa tradicional mexicana. Al ritme del son jarocho, acompanyarem a Juana Inés en un vertiginós viatge eròtic i sensorial, sobre la condició de ser dona en diferents temps i en diferents territoris.

‘Aquest projecte és la nostra resposta i contribució des de la nostra pròpia reflexió a la violència contra les dones que es viu al nostre país (Mèxic) ja que els nivells de feminicidis resulten alarmants, també és necessari remarcar que la violència extrema en forma de feminicidi és la més evident però no és l’única que es comet, les violències estructurals, psicològiques, físiques, sexuals, econòmiques i espirituals la majoria de les vegades ni tan sols som capaços de reconèixer-les, és per això que ens és de primordial importància conèixer-les, nomenar-les, i llavors accionar per modificar aquest tipus de comportaments que atempten contra la integritat de les dones d’una banda però també contra la dignitat del comportament dels éssers humans en general.

Creiem també important Investigar en les nostres comunitats escolars i empresarials les postures, informació i accions sobre la violència de gènere, això ens permetrà tenir un panorama molt més ampli i plural sobre la nostra societat respecte d’aquest tema i al final retornar-los nostra nova mirada.
Creuar les troballes que tinguem amb Sor Juana Inés de la Creu, com a personatge, ens permet no només apropar-nos a una de les ments més brillants de la nostra mexicanitat sinó al resultat d’un sincretismes poètic, cultural i humà. Una dona que diu NO a les estructures socials per dir-se SÍ a sí mateixa i a la seva necessitat expressiva malgrat l’estructura social en La Nova Espanya del segle XVII, amb la seva inquisició i les seves estructures patriarcals.’

Valoració col·laboradors

Valoració espectadors
Sigues el primer en deixar la teva valoració
Cal ser usuari de Teatre Barcelona
Uneix-te, és gratuït! Ja som més de 80.000

Ja estàs registrat?

He oblidat la contrasenya

Crear usuari

Información básica sobre protección de datos: Responsable: Escenes i Publics, SL. Finalidad: desarrollar su actividad comercial, cumplir las contrataciones realizadas por los usuarios y remitir comunicaciones comerciales personalizadas en base a un perfilado a los usuarios (en caso que nos autoricen a ello). Legitimación: Consentimiento del interesado. Destinatarios: Escenes i Publics, SL y proveedores legitimados externos. Derechos: Acceder, rectificar y suprimir los datos, así como otros derechos como se explica en la información adicional. También se puede instar reclamación ante la agpd.es.