Petit homenatge a la recent desapareguda Michela Murgia

Instruccions per fer-se feixista

Instruccions per fer-se feixista
16/08/2023 - La Villarroel

Avui era el darrer dia de la programació de la temporada d’aquesta obra  de Michela Murgia. És un homenatge a una gran dona que es va morir el 10 d’agost passat als 51 anys d’edat.

Murgia va ser escriptora, dramaturga, assagista i columnista a demés de novel·lista. Era també feminista i activista d’esquerres.

Istruzioni per diventare fascisti és un assaig que neix en un moment en el que els moviments d’extrema dreta Casapound i Forza Nuova, comencen a aconseguir resultats electorals. És un moment en el que per a nosaltres també és actualitat. Aquest assaig es va publicar en català per Editorial Empúries al 2019.

Dirigit per Miquel Gorriz, Mercè Aránega és la protagonista d’aquest monòleg sobre l’assaig de Murgia i adaptat per Sergi Pompermayer en el que denuncia de manera descarnada el creixement del feixisme.

Entenc que és difícil adaptar un assaig a una obra teatral. L’adaptació de Pompermayer és un show televisiu en un plató emmarcat de vermell i amb pantalla al fons. S’utilitzen tota mena de recursos per fer més amè el text de l’autora com una entrevista en directe, la participació del públic amb llums oberts de sala, projeccios a la pantalla de les paraules clau i altres. L’Arànega, amb la desimboltura que li dona l’experiència com a actriu consolidada aconsegueix fer-nos riure. Això ens posa en guàrdia, ens fa desconfiar de la interpretació del text de la Murgia i potser és per això que hi havia cua per comprar el llibre a la sortida. Volíem saber com ho va expressar  l’autora.

Pompermayer és força fidel al text de Murgia tot i algunes  llicencies poc afortunades com els exemples de la Xina o Putin havent casos més propers a nosaltres.

Tot i la fidelitat al text de la Murgia el to jocós i divertit no es correspon exactament amb la ironia que fa servir la autora per alertar-nos dels perills del feixisme i de les trampes que fa servir per enganyar-nos. Tot i així, valia la pena portar als nostres teatres aquesta obra pel contingut i per haver-nos donat a conèixer una autora amb una gran trajectòria cultural i política.

← Tornar a Instruccions per fer-se feixista

Enllaç copiat!