Brillant estampa napolitana

Filumena Marturano

Filumena Marturano
10/12/2023 - Teatre La Biblioteca

Eduardo De Filippo va escriure aquest text com una tragicomèdia neorealista ubicada al Nàpols de postguerra. Va ser la seva obra més famosa, i el personatge principal ha estat interpretat per algunes de les millors actrius de cada moment: Katy Jurado, Sophia Loren (Matrimoni a la italiana), Joan Plowright, Judy Dench, Concha Velasco, María Asquerino o China Zorrilla, entre moltes altres. De fet, el personatge de l’ex-prostituta que lluita per guanyar-se un lloc al món i per donar una seguretat als seus fills és un dels més entranyables i carismàtics de la dramatúrgia italiana.

No és cap secret que La Perla 29 ha tingut des de sempre una gran estimació pels autors italians i tot l’imaginari que els envolta. Sobretot destaca l’amor per Filippo (Natale in Casa Cupiello, Questi fantasmi) però també per Pirandello (Un, ningú i cent mil, L’home de la flor a la boca) o per Goldoni (La serventa amorosa, L’hostalera), o fins i tot per referents cinematogràfics molt inspiradors (Una giornatta particolare, 28 i mig). Ara podem tornar a recuperar aquesta Filumena Marturano esplendorosa, enorme, que Oriol Broggi ha sabut portar amb inspiració i naturalitat. És fàcil caure en excessos amb obres tan representades o que es presten a cert manierisme, però en aquest muntatge no ho trobareu. Tot flueix amb precisió, amb la cadència de la vida mateixa, i sense que es perdi emoció o efectivitat.

Una gran part del mèrit la tenen els actors, que demostren –del primer a l’últim- estar en la sintonia que el director els hi demana. Del talent de Clara Segura no descobrirem ara gairebé res… La seva sola presència aixeca qualsevol espectacle, i aquí té un vehicle de lluïment que sap conduir perfectament. A més, té al davant un actor que li dona les rèpliques amb una habilitat esfereïdora. L’italià Enrico Ianniello podria ser aquí l’estrella convidada de la funció, però s’integra perfectament al muntatge amb el seu increïble domini de l’ofici i de la tècnica. La seva creació en italià, castellà i català quedarà, sense cap mena de dubte, com una de les més destacades i especials que s’hauran vist al Teatre de la Biblioteca.

Un espectacle que ningú s’hauria de perdre, ja sigui per les interpretacions, pel gust en la direcció o simplement per aquesta tendra història que us farà passar de la riallada a la llagrimeta en poca estona. Una gran comèdia amb un emotiu drama al darrera.

← Tornar a Filumena Marturano

Enllaç copiat!