Amor de mare i “el anillo pá cuando”

Filumena Marturano

Filumena Marturano
27/06/2021

“Shhht!!”, mana callar Renato Carosone quan s’apaguen els llums a la Biblioteca de Catalunya. El músic napolità tenia aquesta original manera de començar les seves cançons humorístiques. “Canta Napoli matrimoniale”: sona la música alegre que et transporta a una controvertida nit de noces en una casa burgesa del sud d’Itàlia. Clara Segura brilla com a Filumena Marturano, la protagonista de la comèdia més popular d’Eduardo de Filippo (1900-1984), paper que també va interpretar la Sophia Loren a la memorable adaptació cinematogràfica Matrimoni a la italiana (1964) acompanyada de Marcello Mastroianni.

Marturano és una prostituta que, després de 25 anys emparellada i convivint amb el ric i promiscu Domenico Soriano, ordeix un pla per casar-se amb ell davant la seva negativa (“el anillo pa cuando“) i aconseguir l’estatus i l’honor que no li ha atorgat, així com un cognom (i una herència) pels seus fills secrets. La comèdia comença in media res, quan es destapa el pastís de l’engany. Domenico, interpretat per Enrico Ianniello (un dels grans descobriments del muntatge) descarrega la seva fúria contra la nova esposa, que s’acaba d’aixecar digna i vivíssima però amb el cor abatut, del seu llit de mort. L’esbronca alternant el napolità, el català i el castellà, un puntàs.

L’obra comença forta i no atura. Dirigida i ambientada amb mestratge per Oriol Broggi, alterna moments de gran càrrega emocional (no desitgis mai que algú et miri als ulls i t’amenaci de mort com ho fa la Filumena); i passatges francament hilarants, gràcies a la química entre el tàndem protagonista i un meravellós repartiment que regala una col·lecció de personatges secundaris que fan brillar cada segon de la peça. Són també destacables els moments de sororitat promoguts per les criades (brillants Marissa Josa i Montse Vellvehí). Sabotejadores a l’ombra del patriarcat de Soriano, no només ajuden a FIlumena a aconseguir els seus propòsits, també subratllen la lluita per la dignitat de la protagonista enmig dels equívocs vodevilescs en què transcorre l’obra.

La Filumena Marturano de La Perla 29 diverteix, emociona i et transporta a Itàlia. Es pot demanar més?

“Que bonic és plorar”, diu la Filumena, abans del fosc. Que bonica és una nit de teatre ben fet.

← Tornar a Filumena Marturano

Enllaç copiat!