Eva Yerbabuena: Apariencias

12/08/2017

Espectacular però inconnex

Eva Yerbabuena no ha estat mai a l’avantguarda del ball flamenc, en la que sí estarien Israel Galván o Rocío Molina, però la seva trajectòria tampoc ha estat convencional. Va començar treballant com a ballarina amb Javier Latorre, Merche Esmeralda i Joaquín Cortés, però a finals dels noranta crea la seva pròpia companyia, inicia una carrera internacional i arriba a compartir cartell amb Mijail Baryshnikov o a ser dirigida per un dels membres de La Fura dels Baus. Tot aquest bagatge l’ha fet estar sempre a un pas més enllà de la tradició, però és potser en aquest espectacle en el que arrisca una mica una més.

L’espectacle comença amb tocs de contemporani, una música a base de percussió i un interessant joc de màscares. Alguns dels elements es conserven o apareixen de tant en tant per donar una continuïtat al conjunt, tot i que les aparicions d’Eva Yerbabuena ens retornen a la tradició. En aquest sentit, el solo final -espectacular en execució i en dificultat- sembla venir d’un altre muntatge. Crec que a Apariencias conviuen, de forma massa contrastada, dos mirades sobre el flamenc i sobre el ball en general. Són dos espectacles en un, i això li fa perdre innovació… tot i que el nivell és tan alt que acaba compensant. Menció a part per a tots els ballarins que l’acompanyen, pels dos cantaores i pel treball esplèndid d’il·luminació de Fernando Martín.


Tot el que necessites per anar al teatre

Eva Yerbabuena: Apariencias

Eva Yerbabuena: Apariencias

La bailaora Eva Yerbabuena torna a Barcelona per presentar el seu darrer espectacle al Teatre Grec

Eva Yerbabuena, una de les principals ballarines i coreògrafes de flamenc contemporani de l’Estat Espanyol, Premi Nacional de Dansa 2001, ens presenta la seva última creació, “Apariencias”. La bailaora  torna a Barcelona, aquest cop a l’escenari a l’aire lliure del Teatre Grec, per oferir-nos un espectacle enèrgic, amb el segell propi de l’artista: flamenc pur i ortodox, escenografia minimalista, vestuari i caracterització avantguardistes i la incorporació de recursos audiovisuals en la posada en escena. Yerbabuena considera aquest espectacle com un punt d’inflexió en la seva carrera. Una proposta que transita a través de la dansa, la música en directe, la veu, la paraula. A l’escenari, la bailaora  estarà acompanyada per un cos de ball format per 4 ballarins i 1 ballarina, i amb música i cant en directe. Tots ells participen en aquest particular viatge més enllà de les aparences del flamenc.

 

Video

Valoració col·laboradors


Valoració espectadors

Sigues el primer en deixar la teva valoració.