Vibrant amb Austen

Els Watson

Els Watson
10/03/2024 - TNC – Teatre Nacional de Catalunya

Moltes vegades la vida dels personatges dels llibres semblen idíl·liques o, si més no, fàcil de suportar. Llegir una novel·la de Jane Austen, tot i les dificultats, porta a la lectora a traslladar-se a una època en què qualsevol propòsit de la seva protagonista pot ser possible.

Laura Wade parteix de l’obra inacabada d’Austen per imaginar-se com podria continuar, quin hauria sigut el final si l’escriptora hagués culminat el seu text. La virtut d’aquesta obra és que trasllada realment a allò que podria ser una de les seves novel·les, amb la comèdia justa mesclada amb reivindicació femenina i històries d’amor (propi, principalment) que enganxen. El repartiment juga amb el text magistralment.

Amb una posada en escena magnífica i grandiloqüent, com ha de ser per donar un marc adient a la història, es transforma de manera intel·ligent i divertida en un viatge al futur col·locant els personatges en un present possible que els hi doni cabuda.

Els personatges engresquen al públic que es va enganxant a la trama i a cadascun d’ells i d’elles, intentant esbrinar cap a on tirarà la seva història. Amb molt d’humor i entre riures, es van deixant anar algunes reflexions força interessants que van més enllà d’una comèdia romàntica de l’època.

Els i les intèrprets vibren amb els seus papers, encara que a vegades alguns diguin poc més de dues frases. El repartiment és esplèndid, però en destaquen especialment Laura Aubert, que aconsegueix robar el focus sempre que hi és a l’escenari, i Paula Malia que desborda naturalitat en les seves interaccions.

Aquesta producció és gairebé rodona, l’únic que no acaba d’encaixar son algunes de les escenes de la segona part, aquelles en què el personatge de l’autora i la protagonista es queden una mica estancades en la retòrica diferenciadora entre la vida real i la literatura, entre escollir allò que faci feliç o allò que està establert. Retallant una mica aquestes dues escenes o modificant certa part del diàleg, hauria acabat de tancar-se el cercle divertit i amigable del text.

Sortir feliç del teatre és un dels plaers de la vida i aquesta obra ho provoca deliberadament.

← Tornar a Els Watson

Enllaç copiat!