Realisme intel·ligent a ritme de tragicomèdia

Els gossos

Els gossos
13/10/2020

Nelson Valente, autor molt reconegut a casa nostra des de l’estrena “El loco y la camisa” (2014) a La Villarroel i “El declive”(2018), el primer espectacle del cicle del OfflaVillarroel , entre altres, ens torna a sorprendre amb  “Els Gossos”, una obra que va néixer  per encàrrec del  Festival Grec de Barcelona i la Sala Trono, però no ha estat fins ara, a causa de la crisi sanitària del Covid-19, que s’ha pogut estrenar a La Villarroel.

 “Els Gossos” és el primer text de Nelson Valente que s’estrena abans a Catalunya que a Buenos Aires.

De la mateixa manera que anteriors obres de Valente, “Els Gossos” parteix d’un fet quotidià en el que molts de nosaltres ens hi podríem sentir identificats, com pot ser la celebració d’un aniversari familiar, convertint-lo en una situació grotescament teatral. Realisme intel·ligent, amb un llenguatge proper ,enginyós i amb doble sentit.

Nelson Valente animalitza la vida dels protagonistes fent-los actuar, metafòricament com a gossos. Uns gossos fidels i silenciosos que obeeixen les ordres d’un amo manipulador, però quan arriba el moment de dir prou són capaços d’ensenyar les dents i bordar per defensar el seu espai.

A “Els Gossos” l’autor argentí ens proposa, en forma de tragicomèdia,  una mirada sobre les nostres vides i la insatisfacció que hi trobem en elles, provocant una sèrie de preguntes, dubtes, inconformitats, retrets, angoixes i reflexions, com possiblement molts de nosaltres ens hem fet al llarg de la nostra vida.

Preguntes com, qui soc?, és això el que realment vull?, m’agrada el que sóc?,  és així com vull passar el meu temps?

Reflexions sobre el valor de la nostra llibertat, el desgast emocional en les nostres relacions, les obligacions que hem anat adquirint al llarg dels anys i les pautes que ens han dit que hem de seguir perquè així és com ha de ser o s’ha de fer.

A part d’un text intel·ligent a “Els Gossos”  gaudireu d’un repartiment de luxe. Mercè Arànega, Albert Pérez, Sandra Monclús i Joan Negrié ens regalen moments realment excepcionals. Brutals les cares de Mercè Arànega i Albert Pérez. 

 

← Tornar a Els gossos

Enllaç copiat!