Pel pany de la porta

Els Buonaparte

Els Buonaparte
03/01/2024 - Teatre Akadèmia

 

Els Buonaparte és el nou text de Ramon Madaula, dirigit per Sílvia Munt. Aquest 2023 que hem deixat darrere ja he vist el Ramón Madaula com a autor i actor a Conqueridors. I ara amb aquesta mitja comèdia també ‘històrica’ del que podria haver passat en una nit on Napoleó Bonaparte queda amb el seu germà gran Josep Bonaparte. Ramon Madaura fa una ficció sobre la trobada que van tenir els generals Bonaparte. I l’únic que va assistir a la trobada va ser el sirvent mameluc de Napoleó.

No és el primer cop que podem veure que podria passar durant la reunió de dos grans de la història, fa poc vaig gaudir de la nit entre Pau Casals i J.F.Kenedy a “Un concert a la Casa Blanca“.

Els dos germans es troben la nit del 5 de novembre en una casa pairal als afores de Vitòria. Estaven sols, no hi va haver testimonis; però tot fa presagiar que va ser una nit de confessions, gelosies, disputes i malfiances.

L’obra defuig una mica de la història bèl·lica que estan vivint els dos germants. I ens parla de les interioritats dels dos germans. Aquesta trama dialèctica entre germans és molt profunda. I el toc de comèdia el fa un magnífic servidor de Napoleó, mameluc, fidel i esclau amb un gran Oriol Gruinart.

Un diàleg plè d’ironia sobre el poder, les monarquies, el republicanisme que és molt més actual del que sembla. Hi ha moments en que sembla una obra molt més actual i amb personatges que molts reconeixem.

He sortit totalment emocionat d’aquesta obra. M’he endinsat en ella sense cap mena de problema. I el treball de tots tres actors m’ha semblat un bon regal per finalitzar l’any.

Podeu veure la resta de la meva opinió a l’enllaç

← Tornar a Els Buonaparte

Enllaç copiat!