El llarg dinar de Nadal → El Maldà

24/11/2014

Un magnífic treball interpretatiu

El llarg dinar de Nadal és una obra de teatre escrita per Thomton Wilder l’any 1931 i que la cia. La Ruta 40 ha estrenat al Círcol Maldà. Amb un repartiment de set actors hem reviscut el  dinar de Nadal  de la família Bayard durant noranta anys. Una obra que ens parla del pas del temps, de la vida, de la mort i de la família. Un dinar de Nadal, on es fan comentaris repetitius i es recorda a aquells que ja no hi son.

L’obra comença amb el primer dinar de Nadal dels Bayard  a  la casa nova que s’acaben de comprar. Ens trobem en el menjador de la casa, on dues minyones aniran  parant la  llarga taula ; ho fan d’una manera pausada i delicada, assenyalant-nos-la com a element important de l’obra; és el lloc on transcorrerà tota l’acció . El jove matrimoni Bayard celebren el seu primer dinar de Nadal a la casa nova, l’avia amb cadira de rodes seu al costat de la seva jova. “Quina bona pinta que fa el gall d’indi, hum…, i quina bona olor que fa”, “Aquest matí, fins hi tot la més petita branca està coberta de neu, es increïble ! “, “que maco que ha estat el sermó  , m’ha fet plorar hi tot, a la meva mare també li agradava i la feia plorar “ ,aquestes  són algunes de les frases que s’aniran repetint any rere any, generació rere generació per part dels personatges d’aquest “Llarg dinar de Nadal”. Al cap d’una estona ens a n’adonem  que estem en el següent dinar de Nadal; l’avia ja no hi és, la jova ja és mare, neix una criatura, mora el fill, …  i així  any rere any fins al final de l’obra on la casa s’ha fet vella i ja no hi queda ningú;  l’últim hereu dels  Ballard s’ha casat i ha comprat una nova casa on celebrarà el seu primer dinar de Nadal, acompanyat de la seva mare, ja vella i amb cadira de rodes.

Amb una magnífica direcció d’Alberto Díaz, aquesta posta en escena on els mateixos  personatges (quatre generacions de la mateixa família ) envelleixen davant dels nostres ulls, i  es van incorporant i desapareixent al dinar durant noranta anys( en tan sols una hora) , és sensacional. Pel que fa a la interpretació, tots els actors han estat  increïbles !!!.Unes interpretacions  molt ben treballades , on el públic  podem apreciar  el pas del temps gràcies a les seves expressions de la cara, el to de veu i el moviment. Un treball d’interpretació per treure’s el barret.

Jo de vosaltres no me l’ha perdria !!!


Tot el que necessites per anar al teatre

A partir de 16,00€

Comprar Entrades

El llarg dinar de Nadal

El llarg dinar de Nadal

El llarg dinar de Nadal és una obra en un acte escrita pel dramaturg nordamericà Thornton Wilder l’any 1931.

Sinopsi

A casa de la família Bayard el gall d’indi és a punt i el vi, a les copes. Un any més es reuneixen al voltant de la taula i mengen, estimen, ploren, neixen, beuen, enyoren, riuen, moren… I repeteixen rituals, ecos i cançons, de generació en generació. I comparteixen la tragèdia quotidiana i eterna del pas del temps.

A través de la seva història, veurem els canvis en els costums i hàbits d’una part de la societat americana en el canvi del segle XIX al XX, en una peça teatral singular, carregada d’humanitat, humor i tendresa. Us convidem a viure 90 anys a través dels seus 90 dinars de Nadal, perquè “només el pas del temps pot curar-les aquestes coses”.

Properes actuacions Veure totes les funcions (Calendari)

Video

Fotos

El llarg dinar de NadalEl llarg dinar de NadalEl llarg dinar de NadalEl llarg dinar de NadalEl llarg dinar de Nadal

Valoració col·laboradors


Valoració espectadors

 • 12345

  raimon carrasco

  L’obra dura una hora escassa. Quasi sembla més un esquema d’obra que una obra acabada: els personatges no tenen gruix. Però el tema que toca sí que en té. I els actors, ben dirigits, fan una actuació continguda i subtil.

  05/12/2017

 • 12345

  Lara Vidal

  Preciós muntatge que subratlla el pas del temps de manera exquisita i tranquil·la

  21/11/2017

 • 12345

  Josep Via Santacana

  Una petita obra de art, petita per la durada inmensa en tot lo demés, teatre pur.A lo ja dit amb altres opinions, que coincideixo, si voldria afegir que hem va recordar la petita meravella de pelicula anomenada “Dublineses(Los muertos)” de Jhon Huston segons un relat de James Joyce, en aquesta pelicula un sopar habitual del dia de la Epifania a Dublin, es el pretexte per fer una reflexió al voltant de taula, sobre el pas del temps, la vida i la mort tot a un ritme lent i al mateix temps plé de sensibilitat i bellesa, malgrat les abismals diferencies amb “El llarg dinar de Nadal” m ho va recordar i aon alla nomes eren reflexions aqui ens trobem amb el pas real del temps.Per mi es una meravella i demostraçio de molt talent condensa amb aprox. 1 hora el pas de 90 anys de un dinar de nadal sempre el mateix i sempre diferent i demostracio que la durada de una obra teatral es secundaria, aqui no fa falta mes temps per trasladar sensacions i emocions al espectador, en ocasions tres hores també es fan curtes i 1 h pot arribar a fer-se llarga, res a veure la durada amb el posible interes per
  l´espectador.Voldria resaltar la idoneitat del espai Circol Maldà, per aquest espectacle, el menjador aon te lloc el sopar amb aquest escenari i el seu entorn sembla fet a mida.Jo també hi era el dia de les 100 representacions amb la satisfaccio de gaudir amb els 13 interprets de aquesta celebraçio i compartirla.

  18/12/2016

 • 12345

  JOSEP OLIVA SASÉ

  Se m’ha fet llarga l’espera, però ha valgut la pena perquè avui al Maldà, La Ruta 40 festejava les 100 representacions d’aquesta obra. I ho han fet de la millor manera que saben, fent teatre. Normalment dels tretze personatges, sis els interpreten sis actors que fan doblet. Doncs bé avui han volgut que els que ho han fet en temporades anteriors, estiguessin presents pel que hem gaudit en escena de 13 actors cada un en el seu paper. Dit això, l’obra tracta del pas del temps d’una família en el dinar de Nadal durant 90 anys i on de generació en generació afloren els records dels que ens han deixat, dels que han nascut, riuen, ploren i també expressen les seves divergències i els somnis que no s’han complert. Tot això tractat amb una delicadesa i tendresa indescriptible que m’ha deixat tocat. Una magífica posada en escena sense cap canvi el poc més d’una hora que dura l’obra. Pel que fa a la interpretació no vull perquè no seria just, destacar a ningú perquè la feina de tots sense excepció és immillorable així com la direcció per part d’Alberto Díaz. Per als que no l’hagueu vist, és un imprescindible i us aconsello que us doneu pressa perquè ja hi ha moltes sessions exhaurides, i no us passi com a mi l’any passat.

  17/12/2016

 • 12345

  maría j gonzález mondaza

  Me encantó y me sedujo la cronología, el espacio que apenas cambia, los personajes que siguen inmóviles. Altamente aconsejable.

  08/12/2016

 • 12345

  Hebert Parodi

  Una joia.
  Petita però enorme, la vida d’una família però que és la de moltes (impossible no sentir-se identificat en alguns passatges), senzilla però conté les complexitats de la vida, curta però hi passa un segle, breu però t’acompanya durant molt de temps, tendra però sense sentimentalismes innecessaris, seriosa però et fa somriure.
  Una posada en escena tant senzilla com efectiva, que guanya molt en un espai petit i proper. Adonar-se que al final el cercle de la vida és en part que a totes les famílies les alegries i tristors són d’orígens semblants (naixements, matrimonis, morts…). L’evolució dels actors en minuts, davant de l’espectador, sense canvi de vestuari ni maquillatges, de joves a vells és tan subtil com creïble.
  Com un veritable llarg dinar de Dinar l’obra reuqereix una estona per païr-la i sentir que ha valgut molt la pena.

  15/12/2015

Articles relacionats

90 dinars de Nadal en 60 minuts (i un Premi Butaca)

90 dinars de Nadal en 60 minuts (i un Premi Butaca)

9 desembre 2015

90 dinars de Nadal en 60 minuts, actors que envelleixen a escena i la història de quatre generacions d’una família sense talls, canvis d’escena ni teló. Després de l’èxit d’El llarg dinar de Nadal, recentment guardonat amb el Premi Butaca a Millor espectacle de petit format, el Maldà programa per tercera temporada consecutiva aquest singular joc teatral de La Ruta 40.

Llegir més... n