El mapa teatral

El cartógrafo

El cartógrafo
07/07/2019

Juan Mayorga porta al teatre el seu propi text teatral El cartógrafo, una obra situada a la Varsòvia actual i que representa la llegenda del cartògraf i la seva neta del gueto. El text teatral és esplèndid, ja que utilitza com a pretext una llegenda per posar de manifest tota la problemàtica que hi ha al voltant dels mapes i el poder de la seva representació. Aquest text és portat a la realitat gràcies a l’excel·lent actuació dels dos únics actors: Blanca Portillo i José Luis García-Pérez. A les esquenes d’aquest duet es recolzen tots els personatges que apareixen a l’obra i totes les representacions són espectaculars.

Les grans actuacions dels actors no només es basen en la potencialitat de la veu, sinó que també ho fan per la clara i específica gestualitat. La falta d’atretzo fa que els actors hagin de representar-ho tot. La única cosa que fan servir es mobiliari vermell (cadires i taules), la resta és tot gest i imaginació. Aquest fet, fa que l’espectador participi indirectament en l’obra, ja que s’ha d’imaginar el que constantment representen els actors amb el seu gest. Els canvis de personatges que porten a terme els actors en diverses ocasions al llarg de l’obra, queden subtilment indicats per la il·luminació, la qual és càlida i precisa.

Com a conclusió, destaquem que és una obra molt recomanable per la història que explica; les reflexions que exposa i que es poden treure a posteriori; i, sobretot, per l’espectacular actuació que fan els actors a través de la veu i del gest.

← Tornar a El cartógrafo

Enllaç copiat!