Èdip

14/04/2018

El magnetisme de la tragèdia

Portar un clàssic literari al teatre sempre és difícil. Trobar una adaptació que sigui acurada i alhora atractiva per a un públic divers és complicat. Oriol Broggi ho intenta ara amb Sòfocles i el seu Èdip, i el repte no és poca cosa.

Com molts ja sabreu, Èdip és aquell que, sota una desconeixença total dels seus orígens, mata al seu pare i acaba casat amb la seva mare. En aquesta adaptació de Jeroni Rubió es descriu precisament això, el moment en què el protagonista pren consciència de tota la realitat. Una tragèdia grega amb totes les lletres.

Donant vida a Èdip tenim a Julio Manrique que aclapara tota l’obra amb el seu magnetisme, que et deixa enganxat a la butaca esperant saber més de la història. L’intèrpret aconsegueix una immersió absoluta en el personatge sense extralimitar-se en la intensitat a la qual ens té acostumats i que, a vegades, en certs personatges, sobrepassa l’estrictament necessari. En aquesta ocasió, aconsegueix equilibrar en la mesura justa passió i mimetització.

Com el protagonista, la resta d’intèrprets ens van narrant la història amb molta cura i veracitat. Entre els actors i actrius, però, destaca especialment Marc Rius que, com en obres anteriors, es planta dalt de l’escenari amb fermesa i demostrant que cap text li és aliè o difícil. En un moment concret de duel dialèctic entre el seu personatge, Creont, i el d’en Manrique, Èdip, el cara a cara es converteix en una batalla excepcional que no deixa indiferent al públic.

La posada en escena és senzilla i sòbria, aportant allò que és estrictament necessari per a la narració del text.

L’única pega que se li podria posar a aquesta obra és la dificultat en estar captivat per tota ella les gairebé dues hores que dura. Hi ha un problema de ritme, d’equilibri entre les diferents escenes – potser pel text excessivament llarg d’alguns moments concrets-, que provoquen que, més d’una vegada, l’espectador desconnecti del que se’ns explica. I aquesta desconnexió provoca que l’obra no acabi de ser rodona tot i les qualitats que té.


Tot el que necessites per anar al teatre

Èdip

Oriol Broggi dirigeix aquest text sobre la tragèdia d’Èdip amb un repartiment encapçalat per Julio Manrique i Carles Martínez. El 30 de novembre al Teatre-Auditori de Sant Cugat. 

Sinopsi

Èdip regna a Tebes juntament amb la seva esposa Jocasta, la vídua de Lai, el rei mort. Quan la ciutat està colpejada per nombrosos mals, el poble demana ajuda al seu rei i ell els promet venjança. Des de Delfos, Creont porta una mala notícia: qui va matar Lai és el causant d’aquesta tragèdia i només el seu càstig pot salvar la ciutat. Quan el rei de Corint, Pòlib -el qual Èdip considera el seu pare- mor, arriba la veritat: Èdip és el causant dels problemes de Tebes, perquè sense saber-ho ha mort el seu propi pare, el rei Lai, i Jocasta, amb qui s’ha casat i amb qui ha tingut quatre fills, és també la seva pròpia mare. Quan ella s’assabenta d’això es lleva la vida i el seu fill, davant el cadàver de la seva mare i esposa, s’arrenca els ulls desesperat i reclama el càstig que ell mateix va prometre al culpable, per així salvar Tebes.

Fotos + fotos

ÈdipÈdipÈdipÈdipÈdip

Valoració col·laboradors


Valoració espectadors

 • 12345

  Marta Turu

  Els grans clàssics costen molt d’adjectivar; bé per la seva intemporalitat, bé perquè sempre són una font de coneixement i inspiració. És per això que en moltes ocasions, adaptar-los és un salt al buit, jugar-s’ho tot sense mesura; amb molt a perdre, però tal i com demostren en Broggi i en Jeroni Rubió amb la seva versió d’Èdip, amb molt a vèncer.

  Majestuós Manrique, que borda el paper amb una eloqüència commovedora, pilar inesgotable de la representació. Tot i això, val a dir que l’elenc al complet resulta magnífic (no puc evitar destacar un Marc Rius amb unes interpel·lacions breus però molt punyents, en un gran Creont). Escenografia ben treballada, que evoca però no distreu, i vestuari i jocs de llums subtils i suaus, que en un conjunt, eleven el poder de l’obra en els seus intensos diàlegs. Diàlegs que, malgrat la seva potència –contínuament al llindar del màxim- eviten la sobrecàrrega en el públic i aconsegueixen que en tot moment se segueixi l’obra sense problemes.

  I més enllà de tot això, els sentiments que desperten exponencialment a la platea, on les pràcticament dues hores de funció et traslladen molt enllà, en el temps i en l’espai, fins i tot en la memòria. Superba feina!

  02/05/2018

 • 12345

  Hèctor Fibla Ferrà

  La dupla Manrique-Broggi continua deixant-nos grans obres com aquesta clàssica tragèdia griega.

  16/04/2018

 • 12345

  JOSE GABRIEL DEL VIEJO

  Si os gustan ls tragedias griegas no podéis dejar de ir a ver Èdip al Romea.
  Oriol Broggi nos trae la historia del rey Edipo cuyo destino cruel os hará retorcer en vuestras butacas (y si no lo hace la historia las butacas durísimas del mismo teatro lo harán, jajajaja).
  Julio Manrique interpreta magistralmente y con mucho sentido el papel protagonista. Prácticamente se lleva todos los aplausos (aunque alguien tendría que decirle al Manrique que el babear y solatar mocos a tutiplén no es sinónimo de una interpretación entregada. Un poco vale… pero es que resultaba incluso desagradable. Ha sido solo en mi representación o siempre es así?
  Personalmente me ha encantado la interpretación de Miquel Gelabert en su doble papel de Tirèsies y de pastor (estupendo en ambos).
  Iluminación maravillosa y una escenografía inclinada que sorprende. Al igual que la red que corona el techo y los andamios que sujetan la presunta ruinez del recinto.

  11/04/2018

 • 12345

  JOSEP OLIVA SASÉ

  Avui al Romea he assistit a la primera representació d’aquesta tragèdia grega de Sòfocles amb versió de Jeroni Rubió i magníficament dirigida per Oriol Broggi que ha aconseguit fer arribar a l’espectador la complicada història d’Èdip de forma senzilla i comprensible sense que perdis l’emoció i et commogui. El Romea l’han convertit en teatre que cau a trossos amb bastides metàl·liques que el suporten i fins i tot una xarxa que protegeix el sostre i l’escenografia, austera amb domini dels tons marró i amb l’escenari inclinat, té una cosa màgica que t´ envolta de tal manera que et fa sentir bé molt bé. Encertadíssim així mateix el vestuari atemporal on els grisos predominen. Llargs diàlegs amb molt de text però que Broggi no s’ha limitat al que va escriure Sòfocles sinó que ha afegit i combinat amb retalls de Jorge Luis Borges, Wajdi Mouawad i fins i tot altres obres de Sòfocles donant com a resultat uns textos d’un llenguatge i una bellesa indescriptible. Pel que fa a la interpretació com és lògic tot el pes recau sobre Julio Manrique i el treball només ho puc valorar amb una paraula, magistral. La resta de repartiment bé encara que destacaria a Carlos Martínez (Sacerdot) i Marc Rius (Creont). Estem davant d’un nou èxit d’aquesta temporada i no cal que digui que és un imprescindible.

  05/04/2018

Articles relacionats