Comèdia d’embolics a la italiana

Coralina, la serventa amorosa

Coralina, la serventa amorosa
20/09/2023 - Teatre La Biblioteca

LaPerla29 torna a representar una obra de Goldoni, després de l’èxit de “L’Hostalera” aquesta vegada li toca a “Coralina, la serventa amorosa” que converteix la Biblioteca de Catalunya en l’escenari d’una comèdia italiana del segle XVIII. Els textos de Goldoni són hereus indiscutibles de la Commedia dell’Arte, encara que l’autor va voler elevar el valor del text i centrar-se en la psicologia dels personatges, prescindint de les clàssiques màscares del gènere. No obstant això, a Coralina continuem veient representats fidelment alguns arquetips com ara l’Arlequino o el Pantalone.

Coralina és una comèdia d’embolics clàssica, amb una trama principal i diverses subtrames amoroses que es van enredant a mesura que avança la història; malentesos, intencions secretes, molta ironia dramàtica, una mica de clown i alguns personatges necis serveixen més de dues hores de comèdia, mostrant la victòria de la bondat i l’altruisme sobre la cobdícia.

Cal destacar la interpretació de Mireia Aixalà amb un personatge que orquestra tota la trama. A més, resulta especialment interessant l’èmfasi que Oriol Broggi li posa al caràcter metateatral de la peça. Aprofitant les ruptures de la quarta paret on els personatges expliquen les seves intencions directament al públic, el muntatge ens fa constantment partícips de la situació, arribant fins i tot a convertir-nos en els testimonis d’un acte notarial. El text afirma que “tota l’obra ha estat imaginada i dirigida per Coralina”, cosa que es torna especialment palpable en una de les escenes més còmiques i teatrals de l’obra: l’escena en la qual Florindo i Rosaura es coneixen mentre Coralina, des de les graderies del públic, els indica què i com s’han de respondre, tal com imaginem que el mateix Oriol Broggi haurà fet en els assajos.

En definitiva, aquesta és una gran oportunitat per a gaudir d’aquest clàssic italià sota la inconfundible marca de LaPerla29.

← Tornar a Coralina, la serventa amorosa

Enllaç copiat!