Quin goig el català medieval!

Conqueridors

A partir de 13,00€
Comprar Entrades
Conqueridors → Auditori de Cornellà
08/12/2023 - Teatre Goya

Per escoltar una i altra vegada l’actor Ramon Madaula representant Jaume I, recomano l’obra “Conqueridors”, que ell mateix ha creat, i que dirigeix Josep Maria Mestre. Li acompanyen molts altres intèrprets, Moha Amazian, Xavier Bertran, Roger Coma, Tilda Espluga, Mònica Glaenzel, Ramon Madaula i Vanessa Segura, tots destacables, però cap en l’altura interpretativa de Madaula.

Tot comença a l’escenari en què es roda una sèrie basada en la vida del rei Jaume I, quan l’actor que el representa, Roger Coma, comença a tenir visions amb el Jaume I veritable, representat per Ramon Madaula. A partir d’aquí comença una acció, esquitxada d’escenes simpàtiques, entretingudes, i que potser han estat posades perquè l’estudi del català antic i les investigacions històriques sobre la conquesta de les Illes i del País Valencià siguin de més fàcil empassar. Ara bé, justament, de l’obra el que més destaco és aquest aprofundiment en el moment històric de Jaume I, i ho subratllo perquè la resta d’escenes estan massa sobreactuades, i semblen més pensades per a divertiment simple, que entrellaci l’exquisidesa interpretativa de Ramon Madaula. Per què? Potser perquè la direcció de l’obra pensava que l’espectador no podria suportar-ho? Per què rebaixeu el nivell amb escenes mediocres quan teníeu un brillant preciós entre les mans?

Per acabar, em quedo amb un moment de l’obra, el dels escarpins. Quan Jaume I, el veritable, apareix per primera vegada a escena, es queda meravellat dels escarpins (les vambes) que porta posades el Jaume I (Roger Coma) de la sèrie. Certament, com de difícil és respectar el moment històric medieval en el temps actual.

← Tornar a Conqueridors