Blackface y otras vergüenzas
9/09/2019
Blanco. Blanco. Privilegio blanco

Després de No es país para negras, Silvia Albert Sopale torna a denunciar el racisme alhora que inaugura la nova temporada de la Sala Fènix amb la seva nova creació. A través d’un to humorístic àcid i provocador, qüestiona la pràctica del blackface, és a dir, quan una persona blanca es pinta la cara de negre per representar aquesta raça. Un exemple de com la representació pot ser utilitzada per a ridiculitzar la diferència i perpetuar així els privilegis del sector dominant.

Però més enllà de mostrar-nos alguns exemples pròxims d’aquesta pràctica, com són el cas de la Negra Tomasa o el Carnestoltes d’Alcoi, l’espectacle anirà destapant “altres vergonyes” de casos en els quals la raça blanca ha fet servir a la negra amb finalitats caricaturesques i d’espectacle, propagant així la visió eurocentrista del món. Sarah Baartman o el Negre de Banyoles en són dos bons exemples.

Amb aquesta interessant temàtica sobre l’escenari la intèrpret va saltant d’un personatge a un altre a través d’una carismàtica mèdium que dona cos als diferents personatges, alguns reals i altres ficticis, d’aquest relat. Una mescla de teatre còmic, tràgic, documental i social amb una clara voluntat de conscienciació i denúncia. Una obra amb un ritme ascendent que malgrat comptar amb una arrencada una mica difícil, va guanyant en interès conforme entra en contingut i fa servir interessants recursos narratius i escènics. Finalment l’obra arriba a un clímax en el qual la creadora, en una mostra d’enginy i apoderament, fa un interessant gir a través una coneguda icona de la ciutat de Barcelona.

En definitiva, una obra que més enllà del seu enginy escènic val la pena pel seu contingut polític, demostrant la importància que cada col·lectiu es representi a si mateix. Perquè si cada lluita mereix el seu espai en la cultura, ja és hora que li ho cedim també a la negra.

Tot el que necessites per anar al teatre

Blackface y otras vergüenzas

Blackface y otras vergüenzas

Blackface y otras vergüenzas és el segon espectacle de la companyia  «No es país para negras» la qual rep el nom del primer espectacle de Silvia Albert Sopale.

Blackface, és un monòleg còmic per força major.

El terme Blackface en anglès serveix per referir-se a les persones blanques que es pinten la cara de negre, generant una caricatura de la població negra. La pràctica neix en l’època de l’esclavitud als EUA, Espanya així com en un altre països.

Fotos
Valoració col·laboradors

Valoració espectadors
  • Josep Oliva Sasé
    12345

    Ahir vaig estar a La Fènix que ha inaugurat temporada amb aquest espectacle que forma part del Cicle ¨Dóna’m veu” i que ha escrit i interpreta Silvia Albert Sopale. D’aquesta actriu i activista defensora dels negres en general i en aquest cas dels afrodescendents, ja vam poder veure la temporada passada en aquesta mateixa sala, No es país para negras. En aquesta ocasió, de manera enginyosa, àgil i en alguns moments fins i tot divertida denúncia i destapa comentaris i costums que inconscientment o no, aquí a Espanya donem per naturals i fins i tot normalitzats. Fantàstica i irònica manera de fer-nos arribar la tradició carnavalesca de la negra Tomasa a Canàries o el fet del Negre de Banyoles. Emoció i pell de gallina quan narra la història de Sara Baartman, l’africana que a causa de la malformació que patia la van convertir en una atracció de circ. Tot i que com he dit té moments divertits, em quedo amb les moltes reflexions que el seu relat ofereix i que us animo a anar a veure-la ja que a les nostres mans està eradicar moltes de les barbaritats que fem. Fins al 22 de setembre.

    08/09/2019
Cal ser usuari de Teatre Barcelona
Uneix-te, és gratuït! Ja som més de 80.000

Ja estàs registrat?

He oblidat la contrasenya

Crear usuari

Información básica sobre protección de datos: Responsable: Escenes i Publics, SL. Finalidad: desarrollar su actividad comercial, cumplir las contrataciones realizadas por los usuarios y remitir comunicaciones comerciales personalizadas en base a un perfilado a los usuarios (en caso que nos autoricen a ello). Legitimación: Consentimiento del interesado. Destinatarios: Escenes i Publics, SL y proveedores legitimados externos. Derechos: Acceder, rectificar y suprimir los datos, así como otros derechos como se explica en la información adicional. También se puede instar reclamación ante la agpd.es.