Preguntes necessàries sobre la mirada

Bèsties

Bèsties
05/07/2023 - La Muriel

Una revista, un pòster, un anunci o un videoclip, per exemple. Es pot triar qualsevol d’aquests formats i analitzar la hipersexualització i pornificació dels i de les menors. Sense buscar gaire es pot veure com és una pràctica constant per vendre qualsevol cosa, ja sigui un producte o una història.

En aquesta obra una psicoterapeuta, Tessa, repassa davant del públic un cas sense precedents i que parteix del fet que la seva pacient té una filla de 8 anys que es vol posar pits. A partir d’aquí proposa fer una revisió a la societat i a la cultura física i sexual que impera.

El text és una meravella traduït per Adriana Nadal i original de l’autora i actriu britànica Monica Dolan. Sense cap pretensió d’alliçonar, sí que provoca i encén un debat molt interessant i important al voltant de quins són els inputs que arriben a les persones i com aquests influeixen en les seves vides, amb una especial atenció a com afecten estrepitosament en la ment dels i les més joves. Una mirada a tot allò que instiga a identificar-se, definir-se i arribar a uns ideals que mai s’acompliran.

Aquesta producció és dura i molt reflexiva, captiva i deixa estupefacte. En la seva senzillesa i la virtuositat de l’ús de les paraules hi té el seu gran efecte. Hi ha un treball minuciós de direcció signat per Pau Roca, que una vegada més exposa un tema molt potent de manera simple i efectiva, atrapant a l’espectadora en allò que realment importa: què s’està narrant.

Marta Marco es converteix en aquella veu a dins del cap que planteja preguntes i busca respostes, que aboca una altra mirada a la situació i l’analitza per adonar-se de coses no vistes abans. Amb la seva presència i calma, Marco relata amb destresa i estimació situacions complexes, sense exaltar-se ni crear un pànic innecessari. Des de la tranquil·litat aconsegueix que el missatge, la reflexió, vagi calant a dins de cada persona del públic.

Amb la ment trasbalsada per tantes qüestions i amb ganes de debatre durant hores allò que s’ha exposat, aquesta obra aconsegueix posar sobre la taula un tema tractat fins ara amb bastanta frivolitat. Li posa al davant un prisma diferent i convida a pensar-hi, a posar-ho en comú amb els/les altres.

← Tornar a Bèsties

Enllaç copiat!