Els pits, sota la llum del focus

Bèsties

Bèsties
29/09/2023 - Teatre Akadèmia

La productora Sixto Paz ens presenta una obra de Monica Dolan. Una psiquiatra parla de la seva relació amb la mare d’una nena de 8 anys que insisteix i vol per sobre de tot, posar-se pits.

Dolan ens fa reflexionar en molts aspectes diferents: els límits a  les demandes dels fills, la necessitat de la perfecció del cos, els aspectes ètics de la manipulació quirúrgica, la influència dels mitjans i les xarxes socials en la sexualització dels nens i nenes, les conseqüències que es poden derivar d’una decisió  inadequada, el judici de la societat sobre les decisions dels altres, la criminalització d’un fet aparentment sense conseqüències, la judicialització de comportaments diferents a la norma i costums establerts i d’altres que et fan sortir del teatre amb el cap bullint a preguntes. Bèsties no et pot deixar indiferent.

Monica Dolan, l’autora d’aquesta peça, és  bàsicament actriu que ha fet teatre, cinema i televisió i ha escrit i interpretat aquest espectacle unipersonal que va titular The B*easts i que va portar al Fringe del Festival d’Edimburg l’any 2017 amb gran èxit.

Tot i que no ha escrit molt, Dolan pertany al grup d’autores britàniques com  la Sarah Kane,  decebudes amb les circumstàncies culturals, polítiques i socials del moment i que presenten la realitat més crua que les rodeja i del seu propi jo.

Sota l’encertada direcció de Pau Roca, Marta Marco va teixint una història amb petits gestos, canvis mínims de posició, silencis dramàtics i emocions no contingudes que s’estenen per tota la sala. A la tensió de certs moments hi ajuda la luminotècnia de Manoly Rubio Garcia que li afegeix  desconcert i patiment.

La Marco va desenvolupant una història en forma de monòleg en el que intercala la història amb reflexions personals que vol compartir amb el públic al que pregunta i en el que diposita els seus propis dubtes i les seves inseguretats, li demana complicitat i, sense voler, la seva pròpia història personal crea un teatre dins del teatre. Ella, la terapeuta, la psiquiatra que ajuda al pacients a ser funcionals amb els seus problemes i mancances, transmet fragilitat  per una situació que la supera. I ens ha superat a nosaltres també. No us la perdeu.

← Tornar a Bèsties

Enllaç copiat!