Al sostre

12/01/2019

A l’ombra dels més grans

Un dramaturg pot col·locar la seva obra a l’escenari que més li plagui, però segurament n’hi ha pocs que n’hagin escollit un de tant original com aquest: el sostre de la Capella Sixtina. I no és que tinguem com a protagonista a l’autor de tant memorable fresc, el renaixentista Miquel Àngel, sinó que pels andamis s’hi passegen dos artesans especialitzats en polir parets i reproduir els esbossos d’un artista que destacava més com a escultor que com a pintor. Tant Lapo com Loti, dos curiosos personatges, no paren de criticar i ridiculitzar al seu suposat mentor i enyoren treballar per a Rafael o per a Leonardo, a qui consideren autèntics genis. La veritat és que l’obra té el mèrit de posar el focus en personatges anònims de la història, d’aquells que estan a l’ombra dels més grans i que participen d’obres mestres molts populars sense que mai més es torni a parlar d’ells. La llàstima és que al text -obra de l’actor britànic Nigel Planer– li costa sortir de l’anècdota i aprofundir en els personatges, les seves relacions o els seus anhels. És cert que hi ha un intent de fer-ho, però al meu entendre no és suficient com per elevar la metàfora o construir una dramatúrgia potent. Sí que cal destacar, però, el treball de Pau Ferran i d’un recuperat Oriol Grau, al que veiem menys del que desitjaríem pels escenaris de Barcelona.


Tot el que necessites per anar al teatre

Al sostre

Al sostre

L’actor, guionista i novel·lista anglès, Nigel Planer, popular per la seva intepretació del personatge de Nil en la sèrie dels 80 ‘Els joves’, és l’autor del text Al sostre que ara adapta i dirigeix Israel Solà. Els protagonistes són els dos artesans que treballen amb Miquel Àngel pintant la capella sixtina. Després que el gran artista del renaixement prescindeixi dels seus serveis i vulgui acabar la seva gran obra sol, els dos pintors planejaran una gran venjança.

Sinopsi

En Lapo i en Loti són dos artesans que treballen per a Miquel Àngel pintant el sostre de la Capella Sixtina. Són grans experts en el seu camp. Miquel Àngel, no. Ell, en realitat, és escultor.
Un bon dia, el geni els acomiada perquè vol acabar el sostre tot sol, utilitzant mètodes molt qüestionables, i endur-se’n tots els elogis. Secretament, en Lapo i en Loti, tornen a la Sixtina, per venjar-se per haver-los deixat sense feina. Però quan vegin el que ha fet el mestre, el seu pla canvia… Ah! I el Papa també hi té alguna cosa a dir.

Video

Fotos

Al sostre

Valoració col·laboradors


Valoració espectadors

  • Noemí Benaches
    12345

    Una comèdia original i divertida. Els protagonistes et fan endinsar en la història d’en Miquel Àngel des d’un altre punt de vista. Els actors, en Pau Ferran i l’Oriol Grau, fan una interpretació excel·lent.

    18/01/2019

Articles relacionats