Teatre d’objectes i de denúncia. Teatre de molta qualitat

Agrupación Señor Serrano: Birdie

Agrupación Señor Serrano: Birdie
10/07/2016

Teatre d’objectes i en la seva línia de denúncia, potser encara més acusada que en altres ocasions, perquè tracta sobretot de les migracions humanes que ara ens afecta tant directament i evidentment com sempre fent us de les tecnologies més sofisticades, amb un treball mil·limètricament controlat de vídeo en directe i maquetes molt i molt elaborades, però també incorporant text, performance, filmacions i so.

Quan entrem a la Sala, ens trobem amb un bon escampall de milers de figuretes per tot l’espai escènic; El treball de preparació previ deu de ser acollonant, malgrat que de ben segur, ells ho tindran per la mà i utilitzaran tècniques per a què aquesta feixuga tasca preparatòria a cada una de les representacions sigui el més curt possible. Crec que és el primer cop que veiem en directe i dins del mateix espectacle, com recullen tot aquell escampall, separant amb atenció, en bosses i caixes, per la seva propera representació.

Unes filmacions inicials de la ciutat de Melilla, en la que fins i tot vénen ganes de viatjar ens ensenyen una bona pila d’edificis modernistes que ens agradaria conèixer; una visió turística que de sobte en un gir brutal, ens mostra com està envoltada d’una doble tanca que hem pogut veure pels mitjans de comunicació moltes vegades i que cada cop més, ens deixa indiferents; tanques construïdes per evitar que els immigrants entrin a l’estat espanyol i a Europa.

A partir d’aquí tota la narració de la proposta teatral es desenvolupa a partir d’una sèrie de maquetes, en la que es pot veure el terrible contrast d’un cap de golf al costat de la tanca on veiem els immigrants subsaharians intentant entrar al “paradís” europeu i la guàrdia civil com ho intenta evitar.

Amb la seva tècnica, la Agrupación Señor Serrano, aconsegueix transmetre aquesta sensació de por i rebuig que les societats benestants tenim cap als immigrants, en una societat cada vegada més injusta vers als altres, i vers a les cultures alienes a la nostra. Una denúncia a la passivitat dels governs europeus i nord-americans davant de l’emigració que és de totes totes imparable, com ho són les migracions dels ocells, o les aigües dels oceans.

Un espectacle imperdible que s’hauria de poder veure en temporada, perquè s’ho mereix sense cap mena de dubte.

Valoració sencera clicant AQUÍ

← Tornar a Agrupación Señor Serrano: Birdie

Enllaç copiat!