Una opinió de Iván F. Mula
Iván F. Mula

Acorar

Acorar

7/09/2017

De la carn a l’ànima

De vegades, apareixen petits muntatges que, sense necessitat de grans artificis, aconsegueixen, amb honestedat i valentia, assolir una grandiositat emocional i temàtica veritablement sorprenent. Acorar és un monòleg molt profund i interessantíssim, construït entorn de la importància de la paraula, la identitat i certs rituals que defineixen el caràcter mallorquí (en aquest cas) però també als éssers humans, en general. Des d’una descripció tan terrenal i carnal com la matança d’un porc, el relat ens transporta, amb una senzillesa al·lucinant, al més universal, el més transcendent i ancestral de l’existència. Sincer, autèntic i irònic, es tracta d’una reflexió que eleva la quotidianitat per retratar les contradiccions dels vincles familiars i socials però, també, per defensar la seva importància com a arrel de la nostra cultura. La proposta de Toni Gomila, autor i protagonista, és un regal inesperat, ple d’amor per la tradició i la llengua, que mira al futur amb una barreja de nostàlgia i saviesa. La seva riquesa de vocabulari resulta tan atractiva com la manera del seu actor de mastegar cada síl·laba o el ventall de personatges que presenta. Poques vegades, un text tan deliciós ha aconseguit tocar el cor, la sang i l’estómac dels espectadors de manera tan convincent i antropològica. Una combinació entre la por i l’amargura que el progrés provoca en certs pobles amb una mirada crítica i sentida cap a aquesta mateixa manera de pensar.


Tot el que necessites per anar al teatre

Acorar

Acorar és una reflexió sobre la identitat col·lectiva dels pobles, sobre què és allò que ens defineix, què és allò que fa que -encara- existeixi la nostra comunitat. El text pren per excusa narrativa la descripció d’una jornada de matances a Mallorca. I d’aquí el títol de l’espectacle. La d’acorar era una feina reservada al més expert, perquè no és gens senzilla de fer, i avui en dia ben pocs en saben. A partir d’un minúscul fet casolà, oferim una visió universal que provoca una reflexió en l’espectador sobre el seu món més íntim. Arribarem a la secreta intimitat de cadascú perquè allò que oferim és universal.

L’espectacle s’acomiada a Barcelona després de triomfar a les Balears i a tota Catalunya durant els darrers anys, amb més d’una desena de premis i més de 30.000 espectadors. Guanyadora del Premi Crítica Serra d’Or, que reconeix les millors obres escrites en llengua catalana. Acorar ha estat reconegut com a Millor text de teatre català i nominada als Premis Max en la categoria d’Espectacle Revelació així com també ha rebut la menció especial als Premis Ciutat de Barcelona que atorga l’Ajuntament de la ciutat. Així mateix, Toni Gomila ha estat nominat als premis Butaca en la categoria de Millor Actor.

Video

Fotos

AcorarAcorarAcorar

Valoració col·laboradors


Valoració espectadors

 • 12345

  Hebert

  ACORAR té un tret que em fascina: el parlar, sense aparents pretensions, d’un aspecte molt local, quotidià, personal… que alhora engloba la universalitat, traspassa llenguatges, ubicacions i arriba a tothom, una mica com la peli aquella de “El increíble hombre menguante”, amb la reflexió final de que el més petit conté tot un univers.
  Obres que són atemporals i que connecten amb tothom tot i que el que es representa, directament no tingui gaire a verue amb tu. Aquí es tracta, a partir del fet de la matança típica del porc a les illes (som conscients de la ràbia que els fa que diguem “ses illes”,oi?), de reflexionar sobre la pèrdua de les tradicions, de com deixem que la modernitat, la comoditat, els diners arrosseguin amb tot. I perdem pel camí les paraules. I les paraules ho són tot. Si no tenim el mot, dificilment pensarem en el fet, que acaba sent invisible i s’oblida.
  Un text difícil d’interpretar pel Toni Gomila (també autor) que es desdobla en diversos personatges i fa un esforç titànic per vocalitzar de manera que els d’aquí entenguem gairebé tot el que diu (gràcies!). Personalment, crec que no cal ser un enamorat de la cultura mallorquina, ni les seves tradicions, per gaudir molt de l’obra. Per mi, el millor va ser les reflexions que em van provocar sobre els canvis en pos de la modernitat (lògic) dels nostres barris, ciutats i el que hem perdut a canvi.

  04/09/2017

 • 12345

  Mario Milian Hita

  Un gran text, una gran interpretació de Toni Gomila, una riquesa lingüística que tot i que de vegades costa de seguir és pura poesia i, sobretot, moltes reflexions interessants i de gran actualitat. Molt recomanable!

  26/02/2015

 • Cristina Cervià

  ACORAR, és l’espectacle Imprescindible de la temporada, no us perdeu el devasall de riquesa lingüística, humor, poesia, crítica sociopolítica i amor a una terra que representa el text d’en Gomila.
  Mallorca té un abans i un després d’Acorar. Qui el viu/veu repeteix.
  La sobrassada un dia tornarà blanca i nosaltres espectadors no podrem fer res per aturar-ho.

  07/10/2013

Articles relacionats