Tot el que necessites per anar al teatre

Pere Faura: Rèquiem Nocturn

Pere Faura: Rèquiem Nocturn

El coreògraf barceloní Pere Faura diu adeu a la dansa amb l’espectacle Rèquiem Nocturn, un homenatge a l’univers artístic de Bob Fosse, gran expert en l’espectacle de la mort, per crear un gran rèquiem festiu i ple de purpurina.

Sinopsi

El 1979, Bob Fosse estrenava All That Jazz, una pel·lícula semiautobiogràfica sobre la vida de Joe Gideon, un coreògraf addicte a la feina, les drogues i el sexe, que constantment somiava que flirtejava amb l’àngel de la mort. Quan li arriba el moment de la pròpia mort, canta i balla la cançó Bye Bye, Life, acompanyat de ballarines vestides de sistema nerviós i arterial, en un monumental deliri musical final, fins que la cançó és interrompuda en sec pel so de tancament de la bossa de plàstic que conté el seu cadàver.

Pere Faura ha volgut desenterrar All That Jazz, així com altres escenes i coreografies de Bob Fosse, algunes d’icòniques i d’altres més desconegudes, per fer-los una autòpsia actual i personal i reviure’n tot el potencial poètic, polític i polèmic. Cadascuna de les parts de la tradicional missa de difunts és traduïda o transformada en una nova escena cabaretera. Una seqüencia litúrgica fantàstica, laica, reflexiva i festiva que mescla el glamur i la sinuositat de Fosse amb la reflexió profunda sobre la idea de la mort tan present en els textos d’un rèquiem. Una cerimònia nocturna, solemne, macarra i divertida, que a poc a poc anirà desvetllant les raons, les motivacions i les frustracions que han portat l’autor a prendre la decisió d’acabar definitivament amb la seva vida com a professional de la dansa. “No és el meu cos sinó el del sistema el que està vell i rovellat. Mantenir-se ballant cada vegada és més difícil. He estat empès dansa avall.
Però que me quiten lo bailao… Ara només queda celebrar-ho.”

I per fer-ho, Faura ha unit textos, cançons, danses i videoprojeccions en una complexa coreografia per a deu intèrprets i dos músics en directe, Pere Jou i Aurora Bauzà, i la col·laboració especial de Pere Arquillué. Tot, per donar forma a aquest ritual una mica “in-disciplinari” que ens farà reflexionar sobre la inviabilitat de la dansa i la bellesa de la mort. Un funeral lluminós, amb molta ploma blanca i purpurina rosa, per celebrar el moment de morir, de marxar, però en un espai bonic i especial entre l’autoparòdia i la sàtira política, entre el llegat de la memòria i la incertesa del comiat, entre la ironia de la vida i la tendresa de la mort.

Video
Fotos
Valoració col·laboradors

Valoració espectadors
 • JOSE GABRIEL DEL VIEJO
  JOSE GABRIEL DEL VIEJO

  Pere Faura se despide de la danza con este espectáculo homenaje a Bob Fosse.
  Y para ello contará con bailarines y actores de texto. 
  Una obra multidisciplinar donde aparte de ver danza y momentos épicos del universo artístico de Fosse también se hablará de temas relacionados con el baile como: el sida en la danza, la vejez en la danza, lo efímero de los espectáculos de danza, el anonimato de los bailarines, los procesos de casting…
  2 horas de espectáculo que se han pasado volando y ha sido un disfrute Máximo.

  Lastima la decisión que han tenido de quitar las butacas y hacer sentar al público en unos cojines en el suelo sin respaldo.
  Incomodisimo estar las 2 horas sin apoyar la espalda en nada…

  09/07/2020
Articles relacionats
Pere Faura: “Tinc moltes ganes de fer coses… el divorci amb la dansa és amistós”

Pere Faura: “Tinc moltes ganes de fer coses… el divorci amb la dansa és amistós”

1 febrer 2021

Fan dels musicals i apropiador enginyós de la cultura pop, Pere Faura presenta de nou Rèquiem Nocturn del 5 al 7 i del 12 al 14 de febrer al Mercat […]