Tot el que necessites per anar al teatre

Dear Winnie

Dear Winnie

Dear Winnie és un homenatge a l’esperit de lluita de Winnie Mandela que utilitza música, paraules i llenguatges diversos en un gran espectacle multidisciplinari que ens parla de resistència, feminisme i antiracisme.

Durant la lluita contra l’apartheid, el lluitador del Congrés Nacional Africà (ANC) Maurice Mthombeni va escriure una carta a la seva confident, Winnie Madikizela, més coneguda com a Winnie Mandela. Aquella carta va ser interceptada pel règim de l’apartheid i publicada als diaris de tirada nacional de Sud-àfrica per tal de sembrar la divisió dins l’ANC. Maurice Mthombeni va haver de fugir a Europa, però va continuar la lluita des de la llunyania.

El seu fill, el director i rostre visible del KVS (Koninklijke Vlaamse Schouwburg o Reial Teatre Flamenc, de Brussel·les), Junior Mthombeni, va tenir al cap, durant molt de temps, el projecte de crear un espectacle sobre Winnie Mandela. Ara, veient el clima de desunió que regna a Europa i que enfronta els uns contra els altres, ha trobat el moment just per utilitzar la figura de Winnie Mandela com a font d’inspiració en escena. I és que la representació no només fa referència a aquesta dona que, malgrat la humiliació, l’abús i l’exili, va continuar resistint contra el règim de l’apartheid amb una determinació infatigable, sinó que també posa l’accent en allò que podem aprendre avui del seu característic esperit de lluita.

Aquest cop no mirem la història a través d’una lent blanca sinó a través d’una de color. El KVS envia Mthombeni, Fikry El Azzouzi i Cesar Janssens (tots tres formen el trio Jr.cE.sA.r) a la recerca de respostes juntament amb nou actrius, cantants i intèrprets de la diàspora africana. Quan ens hem de revelar? Quan ens hem de sacrificar per una causa més gran que nosaltres? Junts, autors i intèrprets donen la volta al cànon blanc, masculí i eurocèntric, denuncien la manca de representació i critiquen les versions oficials de la història.

No, Winnie no és un personatge sense màcula. Va ser una dona negra que va haver de viure en un món de supremacistes blancs. Potser va tenir ensopegades i va cometre errors, però mai no es va rendir. I per això és un exemple per a tantes persones, tant blanques com negres. Encara avui continua atorgant a la gent el poder de lluitar contra la injustícia. Aquest espectacle, precisament, no vol ser cap lliçó d’història sinó una manera de compartir aquest poder.

Després dels aplaudits espectacles Rumble in da jungle i Malcom X, Winnie Mandela era una font d’inspiració evident per al col·lectiu escènic Jr.cE.sA.r i KVS. Ells voldrien que Dear Winnie sembrés les llavors de l’esperança entre els espectadors i espectadores. Deixeu que aquesta història inspiradora us transporti, gràcies a una representació plena de vida i de música.

Video
Fotos

Valoració espectadors
 • JOSE GABRIEL DEL VIEJO

  Un homenaje al espíritu de lucha de Mamá Winnie Mandela. Un grupo de mujeres expresando en forma de performance, danza, concierto y teatro la resistencia feminista y racista del apartheid.
  El montaje es brutal! Todos los elementos que se usan en el escenario son sorprendentes y espectaculares. Las artistas cantan, bailan, interpretan. Están espectaculares!!
  Y otra cosa que me ha encantado es el uso de objetos para hacer música o efectos sonoros. Una maravilla!!

  Por poner una pega diré que el mensaje cuesta llegar al espectador. Me ha costado entender algunas partes de la misma por no tener contexto.
  Pero igualmente el espectáculo es muy recomendable. Hemos acabado todo el público con piel de gallina y alguna lagrimita en el ojo. Que grandes!!

  15/07/2021
Articles relacionats
Descolonitzar la mirada

Descolonitzar la mirada

7 juny 2021

Alerta amb el marc, si més no, pensem-lo. És oportú preguntar-nos, en primer terme, si dedicar un festival europeu blanc i un punt elitista, el Grec, a l’Àfrica i l’afrodescendència […]

El Grec més africà: 9 espectacles que has de veure!

El Grec més africà: 9 espectacles que has de veure!

3 juny 2021

Considerar l’Àfrica només un continent és no fer justícia als més de 30 milions de quilòmetres quadrats que conformen aquest territori exòtic, enorme i desconegut. Del Marroc a Sud-àfrica, d’Egipte […]

F. Casadesús: “La presència de pells negres a l’escenari no hauria de ser plantejable”

F. Casadesús: “La presència de pells negres a l’escenari no hauria de ser plantejable”

27 maig 2021

Francesc Casadesús afronta el seu quart Festival Grec com a director amb optimisme i ambició. En aquesta edició proposa un viatge a l’Àfrica a través de la seva cultura, amb […]