Violències de gènere i estructures de poder, a la Sala Beckett

Redacció

Del 7 d’abril al 18 de juny, la Sala Beckett programa el Cicle #jotambé amb la voluntat de visibilitzar els relats sobre violències de gènere i reflexionar sobre com funcionen i es mantenen les estructures de poder que les generen, ja sigui a l’àmbit domèstic, a l’espai públic o a les institucions.

El punt de partida del Cicle serà el moviment #metoo, sorgit a Hollywood arran de la piulada de l’actriu Alyssa Milano, qui va fer d’altaveu d’una iniciativa promoguda durant més d’una dècada per l’activista afroamericana Tarana Burke. I, tot i que els continguts del Cicle no s’articulen específicament al voltant de les violències en el sector de les arts escèniques, el cert és que es desenvolupa en un teatre, la Sala Beckett, i en un moment d’eclosió a casa nostra d’un #jotambé nostrat en aquest sector. “Les activitats programades, que ja s’estaven gestant des de fa un any, esdevenen més necessàries que mai per generar un espai de pausa i reflexió en un context frenètic a vegades difícil de pair. Fer visibles els relats de violència de gènere ens situa també en una posició òptima per imaginar resistències i poder-les incorporar a la nostra quotidianitat“, assenyalen Maria Olivella i Pastora Martínez Samper, les comissàries del cicle.

Quines obres de teatre podràs veure en aquest cicle?

Del 7 d’abril al 9 de maig, Sota la neu, amb autoria i direcció d’Anna Llopart, i les interpretacions d’Àlex CasanovasLaura ConejeroPaula Malia, i la col·laboració especial d’Ivan Benet. L’espectacle explica com la vida de l’Alícia, una jove entregada a la feina, es veu trasbalsada quan un desconegut li entrega una cinta gravada pel Víctor, el seu germà bessó. Es tracta d’una versió d’un conte que el seu avi els explicava quan eren petits. Aquesta història remourà el passat de l’Alícia i l’obligarà a seguir les traces del Víctor, descobrint una realitat esfereïdora. El dimecres 14 d’abril tindrà lloc un col·loqui postfunció amb l’equip artístic de l’espectacle.

El dimecres 7 d’abril s’estrenarà Sandra, amb autoria i direcció de Daniela Feixas. L’espectacle explica la història d’un escriptor d’èxit (Josep Julien) que porta una vida voluntàriament solitària, rep l’estranya visita d’una nena (Elena Tarrats) que capgirarà la seva vida de dalt a baix. La nena apareix una nit, i salta la tanca del jardí, mentre l’home pren la fresca. Busca un lloc on dormir i refugiar-se. És evident que fuig d’alguna cosa o d’algú. Malgrat la resistència inicial, l’home, fascinat per aquesta criatura misteriosa acaba cedint i deixa que passi la nit al seu jardí. La trobada s’anirà repetint nit rere nit i, a poc a poc, tots dos aniran forjant un vincle tan estrany com potent. El dimecres 21 d’abril tindrà lloc un col·loqui postfunció amb l’equip artístic de l’espectacle.

El cicle #jotambé també inclourà un espectacle infantil: Amazones, el segon volum de la sèrie teatral Projecte Olympus produït per Agrupación Señor Serrano i que es podrà veure entre el 10 d’abril i el 2 de maig. Es tracta d’un espectacle dirigit exclusivament a infants d’entre 7 i 11 anys que no admet la presència de públic adult, amb dramatúrgia d’Àlex Serrano i Pau Palacios. L’obra presenta un grup de dones que fa més de tres mil anys va crear una societat particular a les llunyanes costes del Mar Negre. Una societat formada només per dones lliures, amb un esperit comunitari i guerrer, disposades a defensar un ordre diferent.

A més també inclourà també l’obra El que no es diu, de Marilia Samper. L’espectacle explica la història d’una parella que s’enfronta a una revelació que els marcarà un camí diferent per a cadascún dels membres. La peça es podrà veure de l’11 de maig al 6 de juny. Clourà el cicle Una niña es una cosa a medio formar. Estarà en cartell del 13 i el 16 maig i es tracta d’una adaptació que Annie Ryan ha fet de la novel·la A Girl is a Half-Formed Thing, l’òpera prima de l’escriptora Eimear McBride. Sota la direcció de Juan Miranda, l’obra presenta una història sobre la pèrdua, el dol, el dolor i l’alineació de la identitat.

El Cicle, que tindrà lloc del 7 d’abril al 18 de juny, ofereix més d’una vintena d’activitats entre espectacles, lectures, xerrades, col·loquis, formacions i una mostra de l’Obrador de Filosofia. Més informació sobre la resta d’activitats aquí.

Escrit per
Redacció
Articles relacionats
La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

Després dels darrers èxits que han obtingut amb Els ocells, De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda i Le congrés ne marche pas, La Calòrica, una de les companyies més reconegudes de […]

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Aquest Hivern, TeatreBarcelona tornem a editar la revista en paper. Una mirada independent i tranquila a la cartellera hivernal de Barcelona, pensada únicament per a nosaltres: el públic. Hi trobaràs reportatges, […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!