Vicky Peña i Mario Gas junts al Romea

Redacció

Després de catorze anys Vicky Peña i Mario Gas tornen a estar junts damunt l’escenari. Presenten El largo viaje del día hacia la noche del dramaturg nord-americà Eugene O’Neill al Teatre Romea, un drama familiar dirigit per Juan José Alonso.

TEATRE_BARCELONA-largo-viaje-REVISTA_1

El que havia de començar com un dia tranquil d’agost a casa del cèlebre actor James Tyrone poc a poc es va convertint en un combat descarnat entre tots els membres de la família: el pare (Mario Gas), la mare (Vicky Peña) i els dos fills (Alberto Iglesias i Juan Diaz). La minyona (Maria Miguel) en serà el testimoni i contrapunt d’uns personatges amb perfils complexos i molt densos. Un conflicte humà situat el 1912 però que aconsegueix transcendir en el temps, explica el director Juan José Alonso, convençut que “aquesta història podria passar avui a qualsevol família”.

O’Neill és un dels patriarques del teatre universal, diu Gas, un dels fundadors del teatre modern nord-americà. És a partir de la seva obra que neix el mini gènere del drama familiar i apareixen textos com Agost, Qui té por de Virginia Woolf? o Buried Child. Hi està d’acord Peña, per qui “va ser el primer dramaturg que va posar la família en un entorn dens i va focalitzar un tema que després agafarien obres com les de Tennesse Williams”.

De família d’actors, O’Neill va néixer i va morir en un hotel i va viure obsessionat per la tragèdia grega, l’obra d’autors com el turmentat Strindberg o les teories freudianes, però també va ser “un home atacat per tragèdies personals”. Va tardar 20 anys en escriure El largo viaje del día hacia la noche i no volia que es representés al teatre fins al cap de 25 anys de publicar-la perquè parteix d’un fet real i hi apareixen massa persones dels seu entorn. Volia evitar-los el dolor de veure’s dalt de l’escenari, però la seva dona no va considerar que fos necessària tanta precaució i no va respectar la seva voluntat. Aviat es va estrenar amb èxit a diferents teatres i el 1957 el van premiar amb el seu quart Premi Pulitzer.

TEATRE_BARCELONA-el_largo_viaje-REVISTA_5

La versió de Borja Ortiz de Gondra que arriba al Romea redueix l’obra de quatre a una mica més de dues hores “per evitar reiteracions”, però “és fidel a l’esperit de l’autor i la seva mirada piadosa, comprensiva i salvadora de cadascun dels personatges”, diu el director citant O’Neill. Un dels alicients indiscutibles, però, és l’actuació de Vicky Peña i Mario Gas. Ell, que la considera “una de les actrius fora de sèrie del país”, ha destacat la tranquil·litat que suposa estar amb ella a l’escenari perquè facilita molt les coses, mentre que ella ha destacat la responsabilitat que suposa estar al seu costat.

Les tres setmanes de funcions al Romea, a més d’un parell de bolos que faran després, tancaran una gira de més d’un any arreu de l’Estat.

 

 

 

 

 

Escrit per
Redacció
Articles relacionats
Totes nominacions del VII Premis TeatreBarcelona

Totes nominacions del VII Premis TeatreBarcelona

TeatreBarcelona, la revista, cartellera digital i comunitat d’arts escèniques de referència, ha presentat els espectacles i professionals nominats a la 7a edició dels Premis TeatreBarcelona. És tracta d’un certamen on el públic reconeix […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!