‘En veu baixa’, una trobada entre víctima i botxí a Irlanda del Nord

Redacció

El Teatre Lliure estrena l’últim espectacle de la temporada abans del Festival Grec. Es tracta d’En veu baixa, una obra que parla de “la importància de dialogar i, sobretot, d’escoltar“, explica el seu director, Ferran Madico. Protagonitzada per Francesc Garrido, Òscar Rabadan i Xisco Segura i situada a Irlanda del Nord, comença amb la trobada entre un agressor i la seva víctima trenta anys després d’uns fets que els van canviar la vida.

TEATRE_BARCELONA-en_veu_baixa-REVISTA_1

En veu baixa és la versió en català de l’obra de l’irlandès Owen McCafferty, inspirada en fets reals ocorreguts a Belfast als anys setanta i durant el posterior procés de pau a Irlanda del Nord. 

Francesc Garrido dóna vida a Jimmy (catòlic), la víctima, i Òscar Rabadán a Ian (protestant), el botxí o “victimari”, el terme que s’utilitza dins dels processos de diàleg, “tot i que a les víctimes no els agrada que no es parli de terroristes”, explica el director. Els dos personatges són en realitat molt semblants, segons Francesc Garrido, perquè són fruit del mateix entorn, fills de famílies humils, “els més fàcils de convèncer per la violència”. Cadascú ha caigut a un costat de la barrera, “però podria haver estat al revés”, assegura l’actor.

L’acció se situa el 28 de març del 2009, durant el partit de futbol que enfrontava Irlanda del Nord i Polònia. Un dia en què va haver-hi violència als carrers, on des del matí cremaven contenidors, hi havia enfrontaments entre els seguidors dels dos equips i es llançaven pedres a la policia.

Els dos personatges es troben un pub buit i s’enfronten a un passat comú i una conversa pendent. Aquest és el punt de l’obra, que s’interroga sobre què passa a un territori assolat pel terrorisme un cop s’ha acabat la violència. “Com afronta la societat un futur sense revisar el passat? I si es revisa el passat, com podem viure el present si no podem construir el futur perquè estem ancorats encara en la revisió?”, es pregunta Ferran Madico

L’únic testimoni de la seva trobada és un cambrer polonès que segueix el partit (Xisco Segura). “L’obra també aborda qüestions com la immigració i el racisme”, explica Madicco, que creu que “el tema central és la democràcia, entesa com la capacitat de parlar i escoltar per conjurar la violència”.

La pau i la reconciliació també són assumptes fonamentals en aquesta peça teatral amb estructura de suspens, que transcorre en un únic espai i al temps real, mentre la televisió del pub retransmet la segona part del partit de futbol.

Madico s’ha assessorat per portar a escena aquest text i ha parlat amb víctimes, terroristes i psicòlegs especialitzats en el tema. Una feina que no ha estat fàcil, assegura, ” perquè és un tema que s’ha tocat poc a Espanya. Ara comença a haver-hi documentals, però hi ha poca cosa a nivell dramàtic”.

En veu baixa es va estrenar en el seu títol original, Quietly, el 14 de novembre de 2012 a l’Abbey Theatre de Dublín (Irlanda) i el 2013 va estar al Festival d’Edimburg i el SOHO Theatre de Londres.

Escrit per
Redacció
Articles relacionats
La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

Després dels darrers èxits que han obtingut amb Els ocells, De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda i Le congrés ne marche pas, La Calòrica, una de les companyies més reconegudes de […]

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Aquest Hivern, TeatreBarcelona tornem a editar la revista en paper. Una mirada independent i tranquila a la cartellera hivernal de Barcelona, pensada únicament per a nosaltres: el públic. Hi trobaràs reportatges, […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!