Un 2022 per descobrir dansa d’aquí i ara, al Mercat de les Flors

Claudia Brufau Bonet

Han anat fent xup-xup per festivals, fires i teatres arreu del territori, però enguany el Mercat de les Flors en fa gala. Coreògrafes i coreògrafs joves de l’escena catalana que han estat treballant per trobar una veu pròpia en el món de la dansa contemporània. Aquesta temporada la casa de la dansa s’ha proposat donar a conèixer diferents noms de creadores i creadors d’aquí que potser ens són una mica desconeguts, encara que val la pena descobrir-los. Del gener al maig al Mercat de les Flors veurem espectacles que prenen el pols de l’aquí i l’ara a través del moviment.

El coreògraf Javier Guerrero

Descàrregues de moviment

Les coreografies de Javier Guerrero fluides són intenses i imbuïdes d’una eloqüència freda, però intrigant. El 4 i 6 de febrer, Guerrero estrenarà caosmeditativo, una peça en la qual indaga sobre la joventut i la bellesa. Podem esperar altes dosis de moviment i segurament un món abstracte gairebé aliè, però que evoca sensacions familiars.

Escena de l’espectacle LEVE

Un altre nom a tenir en compte és el de Paloma Muñoz / Cia. Siberia, una coreògrafa que també es mou força en l’abstracció, però amb un tipus de moviment molt carnal ben dibuixat. A finals d’abril (28-30) presentarà LEVE, un espectacle que va estrenar l’any passat en el marc de Dansa Metropolitana, i en el qual Muñoz mostra la seva maduresa com a coreògrafa en un viatge sensorial i emocional en què bombardeja, magistralment, allò que pesa. I també, per a moments en què tingueu set de moviment i rituals hipnòtics, anoteu a l’agenda els espectacles que presentarà Humanhood, companyia dirigida per Júlia Robert i Rudi Cole. El 28 i 29 de gener ballaran Zero, un duet d’alta volada, i del 21 al 24 d’abril estrenaran , un espectacle amb vuit ballarins que pren per títol el símbol de l’infinit, una invitació a meditar i deixar-se anar. 

‘Zero’, un espectacle de la companyia Humanhood

Quan la coreografia s’encreua amb l’arqueologia i l’antropologia

Totes tres m’han despertat l’interès, perquè a través dels seus treballs sempre he descobert aspectes sobre l’ahir i l’avui que enriqueixen la percepció de la societat i la humanitat a través d’unes propostes coreogràfiques intel·ligents. Parlo d’Aina Alegre, Laia Santanach i Núria Guiu. Alegre vindrà al Mercat per partida doble, amb La nuit, nous autres (2 i 3 de març), un trio sobre transformacions íntimes, i R-A-U-X-A (26 i 27 de febrer), un solo en el qual balla la mateixa Aina, una ballarina amb un carisma i una energia excepcionals. Per la seva banda, Laia Santanach presentarà la seva nova creació, Tradere (17-20 març), en la qual continua investigant sobre rituals i costums gestuals del passat des de la seva mirada de gènere contemporània.

La coreògrafa Laia Santanach

Finalment, tant amb Likes com amb Spiritual boyfriends, Núria Guiu ha atret un públic força novell en dansa contemporània, perquè indaga en temes de rabiosa actualitat: la digitalitat i el poder de la imatge sobre el cos. Al maig estrenarà Cyberexerocisme, una peça que parteix de TikTok per traslladar el cos individual i digital al cos físic i col·lectiu de l’escenari.

Consulteu tota la programació del Mercat de les Flors clicant aquí.

Escrit per
Claudia Brufau Bonet

Graduada en dansa contemporània per l’Institut del Teatre, és especialista en crítica de dansa i divulgació cultural. Màsters en Estudis Teatrals (UAB) i Periodisme Cultural (UPF). Ha treballat de guionista a programes musicals Nydia i La Sonora del 33. Escriu per a revistes internacionals com Danza Europa i Dance for you magazine, i col·labora regularment a Revista Musical Catalana i Núvol.

Articles relacionats
Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!