‘Terra Baixa’ de Puigserver torna al Lliure amb 13 repartiments diferents

Redacció

El director Roger Bernat presenta del 18 de febrer al 6 de març la seva particular versió de Terra baixa, el clàssic d’Àngel Guimerà convertit ja en icona del teatre català. Una versió que, amb un total de 78 nous actors i actrius, pretén repetir, de la manera més fidel possible als documents audiovisuals i textuals que se’n preserven, el muntatge de 1990 que va dirigir el fundador del Teatre Lliure Fabià Pugiserver, protagonitzat per Lluís Homar i Emma Vilarasau.

Imatges d’assajos. Imatge: Sílvia Poch

Per construir el seu Terra baixa, Bernat ha treballat a partir de la filmació de l’espectacle que en va fer Josep Montanyès el 1990 amb l’objectiu de fer-ne un calc “sense afegir res més”. Això és possible gràcies a l’ús de la tècnica verbatim: és mitjançant l’ús d’auriculars que els actors i actrius repeteixen el text recitat per les veus dels intèrprets de llavors i executen les indicacions espacials i de moviment que s’espera d’ells. No hi ha vestuari i l’escenografia és una reproducció de la construïda pel mateix Puigserver, que a més de la direcció també va assumir la tasca d’escenògraf de l’espectacle.

Emma Vilarsau i Lluís Homar l’any 1990 interpretant l’obra. Imatge: Josep Ros Ribas. MAE. Institut del Teatre

“Com que no hem estat capaços d’esbrinar com assajava en Fabià, hem decidit senzillament no assajar”, explica el director: “A cada funció convidem 6 intèrprets diferents perquè reconstrueixin la peça sense haver passat pel procés de lectures del text i construcció del personatge. Això és una dificultat afegida per als actors i actrius, però ens permet no haver d’inventar”.

Imatges d’assajos. Imatge: Sílvia Poch

Entre la vuitantena d’intèrprets que donaran vida al drama amorós que plateja l’oposició entre el pla corromput de la terra baixa i la muntanya incontaminada de la terra alta, trobem actors i actrius com Enric AuquerQuim Àvila, Susanna BarrancoDolo BeltránAina ClotetCarlos CuevasBruna CusíBiel Duran, Paula MaliaAlba Pujol, Oriol PlaMarta AguilarMarc Joy o Hodei ArrastoaMercè Arànega i Santi Ricart, que van formar part del repartiment de 1990, repeteixen i formaran part també d’aquest Terra baixa. “Serà la vegada que més ens aproparem a un reflex del nostre ecosistema teatral”, ha afegit Juan Carlos Martel Bayod, director del Teatre Lliure.

El dia anterior de cada funció s’anunciarà a les xarxes socials del Teatre Lliure (a les 21:00 h) quin repartiment es podrà veure a la funció de l’endemà.

Més informació, imatges i entrades a:

Escrit per
Redacció
Articles relacionats
Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!