‘Terra Baixa’ de Puigserver torna al Lliure amb 13 repartiments diferents

Redacció

El director Roger Bernat presenta del 18 de febrer al 6 de març la seva particular versió de Terra baixa, el clàssic d’Àngel Guimerà convertit ja en icona del teatre català. Una versió que, amb un total de 78 nous actors i actrius, pretén repetir, de la manera més fidel possible als documents audiovisuals i textuals que se’n preserven, el muntatge de 1990 que va dirigir el fundador del Teatre Lliure Fabià Pugiserver, protagonitzat per Lluís Homar i Emma Vilarasau.

Imatges d’assajos. Imatge: Sílvia Poch

Per construir el seu Terra baixa, Bernat ha treballat a partir de la filmació de l’espectacle que en va fer Josep Montanyès el 1990 amb l’objectiu de fer-ne un calc “sense afegir res més”. Això és possible gràcies a l’ús de la tècnica verbatim: és mitjançant l’ús d’auriculars que els actors i actrius repeteixen el text recitat per les veus dels intèrprets de llavors i executen les indicacions espacials i de moviment que s’espera d’ells. No hi ha vestuari i l’escenografia és una reproducció de la construïda pel mateix Puigserver, que a més de la direcció també va assumir la tasca d’escenògraf de l’espectacle.

Emma Vilarsau i Lluís Homar l’any 1990 interpretant l’obra. Imatge: Josep Ros Ribas. MAE. Institut del Teatre

“Com que no hem estat capaços d’esbrinar com assajava en Fabià, hem decidit senzillament no assajar”, explica el director: “A cada funció convidem 6 intèrprets diferents perquè reconstrueixin la peça sense haver passat pel procés de lectures del text i construcció del personatge. Això és una dificultat afegida per als actors i actrius, però ens permet no haver d’inventar”.

Imatges d’assajos. Imatge: Sílvia Poch

Entre la vuitantena d’intèrprets que donaran vida al drama amorós que plateja l’oposició entre el pla corromput de la terra baixa i la muntanya incontaminada de la terra alta, trobem actors i actrius com Enric AuquerQuim Àvila, Susanna BarrancoDolo BeltránAina ClotetCarlos CuevasBruna CusíBiel Duran, Paula MaliaAlba Pujol, Oriol PlaMarta AguilarMarc Joy o Hodei ArrastoaMercè Arànega i Santi Ricart, que van formar part del repartiment de 1990, repeteixen i formaran part també d’aquest Terra baixa. “Serà la vegada que més ens aproparem a un reflex del nostre ecosistema teatral”, ha afegit Juan Carlos Martel Bayod, director del Teatre Lliure.

El dia anterior de cada funció s’anunciarà a les xarxes socials del Teatre Lliure (a les 21:00 h) quin repartiment es podrà veure a la funció de l’endemà.

Més informació, imatges i entrades a:

Escrit per
Redacció
Articles relacionats
La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

Després dels darrers èxits que han obtingut amb Els ocells, De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda i Le congrés ne marche pas, La Calòrica, una de les companyies més reconegudes de […]

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Aquest Hivern, TeatreBarcelona tornem a editar la revista en paper. Una mirada independent i tranquila a la cartellera hivernal de Barcelona, pensada únicament per a nosaltres: el públic. Hi trobaràs reportatges, […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!