Sixto Paz presenta una obra que homenatja la memòria de les nostres àvies

Rubén Garcia Espelta

El Centre de les Arts Lliures de la Fundació Joan Brossa alberga la producció de Sixto Paz: El més bonic que podem fer, una història on l’autor Jan Vilanova homenatja a la seva àvia que va escapar de dues guerres i va viure a la clandestinitat i l’exili. Pau Roca assumeix la direcció i el paper protagonista del muntatge al costat de la ballarina Montse Colomé.

El més bonic que podem fer és una peça dedicada a la memòria històrica i personal, a les dones anònimes i valentes que han forjat el segle XX, com Carmen Urondo Ezcurrechea, personatge protagonista i àvia de l’autor, que se’n va anar a l’URSS amb els nens de la guerra i va acabar sent tinent de l’Exèrcit Roig. La història teatral parteix d’un taller de constel·lacions familiars que el seu net decideix fer per trobar respostes a les preguntes que plantegen els silencis, les coses no dites dins de la seva família.

Jan Vilanova va escriure aquest text com a homenatge a la seva àvia amb l’objectiu d’entendre què és, com rebem i com ens afecta l’anomenada herència emocional: “Volia parlar de l’herència emocional, de com a les famílies els grans no parlen dels seus traumes i ferides perquè no arribin a les generacions posteriors”. La peça llança preguntes i actua com una eina terapèutica per reconèixer allò que dins de les famílies es transmet de generació en generació, però que, paradoxalment, se silencia. A El més bonic que podem fer el públic també tindrà el seu protagonisme: la companyia animarà als assistents a pensar en els seus avis i àvies i ha compartir les seves vivències i testimonis.

Montse Colomé i Pau Roca a ‘El més bonic que podem fer’ (Imatge: Kiku Piñol)

L’obra connecta indirectament amb la situació actual a Ucraïna i Europa. Una Europa que va néixer de l’experiència de guerra de la qual aquesta dona va ser testimoni amb una implicació que ha marcat emocionalment i professional a tota la família de l’autor.

Més informació, imatges i entrades a:

Escrit per
Rubén Garcia Espelta TWITTER

Periodista i gestor cultural. Responsable de continguts editorials de TeatreBarcelona.com Ha treballat a mitjans com Catalunya Ràdio, El Periódico de Catalunya, La Xarxa, Ràdio 4 o Rac1.

Articles relacionats
Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

L’escena de teatre infantil i familiar de Barcelona té una llarga tradició: aprofita-la, treu-los de casa i porta’ls a un dels molts espais culturals que programen espectacles per a diferents […]

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Aquest Hivern, TeatreBarcelona tornem a editar la revista en paper. Una mirada independent i tranquila a la cartellera hivernal de Barcelona, pensada únicament per a nosaltres: el públic. Hi trobaràs reportatges, […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!