TEATRE I JOVES

‘Scratch’, aborda l’empoderament femení a ritme de música electrònica

La nova obra de Daniel J. Meyer i la directora Montse Rodríguez fara temporada a La Villarroel

Rubén Garcia Espelta

El 2023 està sent un any amb molts projectes per la Montse Rodríguez i el Daniel J. Meyer, també coneguts com a Aka Teatre. Després del seu recent pas pel Teatre Nacional de Catalunya amb Uppgivenhet, la companyia torna a apostar per un format similar al del seu gran èxit A.K.A (Also Known As), on abordaven el tema del racisme amb un llenguatge que va calar, especialment, als públics més joves. A Scratch, el seu nou espectacle en cartell a La Villarroel, repeteix fòrmula: un monòleg interpretat per una jove DJ que tracta la llibertat sexual de la dona, l’empoderament femení i la pressió social.

“És desafiant que una dona sigui la que marca el ritme dalt d’un podi com una figura de poder”, comenta l’autor de la peça Daniel J. Meyer. Justament això és el que fa la protagonista de Scratch: “Laura és un DJ amb èxit que quan treballa s’empodera, es converteix en DJ Laureen i és esdevé la reina de la nit”, comenta Meyer: “Tot i això, en aquest suposat espai de llibertat que és la discoteca, és on es topa amb els límits socialment imposats a la llibertat de les dones”.

“Hem de poder viure lliurement i tenir el dret del desig, de provar, que cadascu estableixi els seus límits”, afirma l’autor d’aquest espectacle, un text que també reflexiona sobre els contrastos, les contradiccions de la llibertat i el poder. “L’interessant del personatge són les seves contradiccions perquè és una dona que juga al màxim la seva sexualitat, però també se sent culpable perquè el món la fa culpable”, diu l’actriu i protagonista Clara Mingueza: “Se sol mostrar agressiva, però hi ha un moment en què ja no pot més i sota aquesta màscara sorgeix la Laura, una noia que només busca que l’estimin i que l’estimin bé”. Dos aspectes d’un tot essencial per al muntatge, tal com diu la directora de Scratch: “Per una banda, hi ha una DJ d’èxit que es mou en un entorn molt masculinitzat i s’expressa d’una manera empoderada, però també altiva, agressiva i dominant. Per l’altra, hi ha a la seva persona, la Laura, una noia amb parella que busca una intimitat més recollida i somnia en fer música indie, lluny de les sonoritats electròniques que l’han fet famosa”.

La música composta per Paula Jornet és, juntament amb DJ Laureen, l’altra gran protagonista d’una peça teatral “que s’acosta tant a joves com a públics adults”, però que pot resultar especialment atractiu per als joves, segons Daniel J. Meyer. Scratch només farà 10 representacions a La Villarroel abans de sortir de gira.

Més informació, imatges i entrades a:

Escrit per
Rubén Garcia Espelta TWITTER

Periodista i gestor cultural. Responsable de continguts editorials de TeatreBarcelona.com Ha treballat a mitjans com Catalunya Ràdio, El Periódico de Catalunya, La Xarxa, Ràdio 4 o Rac1.

Articles relacionats
La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

Després dels darrers èxits que han obtingut amb Els ocells, De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda i Le congrés ne marche pas, La Calòrica, una de les companyies més reconegudes de […]

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Aquest Hivern, TeatreBarcelona tornem a editar la revista en paper. Una mirada independent i tranquila a la cartellera hivernal de Barcelona, pensada únicament per a nosaltres: el públic. Hi trobaràs reportatges, […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!