RBLS: un festival per “tancar l’abisme entre teatre i adolescents”.

Andreu Rami

– Redacció TeatreBarcelona

De l’11 al 16 d’octubre, coincidint amb l’inici del curs escolar i amb el de la temporada teatral, RBLS Festival Teatre Jove celebrarà la seva segona edició amb l’objectiu de“tancar l’abisme que existeix entre el teatre i els adolescents”, segons paraules de Carme Tierz, ideòloga i directora artística del Festival.

“Els joves no tenen prescriptors teatrals. A una determinada edat deixen d’anar al teatre amb l’escola o els pares, i no entenen que el teatre pugui representar-los: o l’associen amb teatre familiar o amb un món envellit”, afirmava Tierz, qui produeix el festival amb Rosa Moliné i Gisela Juanet, productora de teatre familiar que s’encarrega de la programació del Petit Romea. “Sempre ens diuen a les conferències que a partir dels 10 anys “perdem” els espectadors teatrals fins a l’edat adulta. Tothom identifica el problema però ningú hi fa res, així que ho hem fet nosaltres”.

Per arribar als joves enguany exploren formats innovadors i s’alien amb companyies joves i toquen temes que interessen als ciutadans més joves de la ciutat. Parlen de l’addicció als mòbils, la sexualitat, la identitat de gènere o el culte al cos i s’acosten a ells pels seus canals, fent xerrades als instituts per engrescar-los a anar al teatre i promocionant les activitats mitjançant Instagram, perquè reconeixen “no pots pretendre que els adolescents vagin al teatre posant publicitat a banderoles i diaris”.

Una programació per dinamitar el teatre institucionalitzat

El festival programarà 5 peces professionals, de les quals destaquen dos èxits de la passada temporada: com A.K.A (Also Known As), guanyador de 3 Premis Teatre Barcelona 2018 – de Daniel J. Meyer i protagonitzat pel televisiu Albert Salazar; i Los bancos regalan sandwicheras y chorizos, de la companyia José y sus Hermanas -mereixedor de dos Premis de la Crítica de les Arts Escèniques 2017-. “Sentim que els espectacles convencionals no conviden els joves a venir al teatre. Ara està apareixent un grup de joves que dinamitem el teatre institucionalitzat, envellit i privilegiat que pots trobar a la majoria de sales de Barcelona”, afirmava contundent una membre de la companyia. També es podrà veure El Agitador Vórtex, una proposta multidisciplinària de Cris Blanco que combina teatre i cinema. “Volíem que vingués al RBLS perquè és una performer que fa uns espectacles inclassificables. Trenca tots els esquemes i és molt divertida”, afirmava Juanet.

D’altra banda, el Cicle OFF RBLS centrarà el focus en una de les etapes més complicades de l’adolescència: l’acceptació i definició del cos i la identitat. Sota el nom Cos i identitat s’han programat tres peces breus i un col·loqui/debat posterior, a fi d’oferir al públic eines per rebel·lar-se contra les imposicions socials que determinen l’aspecte i comportaments dels joves. Es podrà veure Cospress, un espectacle de teatre físic de la companyia Kimani, que s’endinsa en les problemàtiques derivades del culte al cos;  Freeze the Nipple, d’Aina Trubat, una comèdia que reflexiona sobre la cosificació de la dona a partir de la denúncia que una hostessa del Torneig Conde de Godó va fer pública l’any passat; i Albert/Berta, de Marc Rosich (a partir de Limbo) i la Cia. TeDebat, sobre el transgènere i l’acceptació de la identitat sexual pròpia.

El festival també inclourà processos de creació a través d’activitats com tallers oberts als adolescents i workshops pràctics que volen forçar al sector cultural a buscar fórmules que desbloquegin la situació de paràlisi que té el teatre envers els joves, com la creació de circuits estables de teatre per a joves. El Centre Cívic Cotxeres Borrell aglutinarà, el dia 13 d’octubre, tots els workshops i tallers RBLS: un taller de coreografies de musicals amb el ballarí i coreògraf Guillem Cirera; un workshop de teatre sensorial amb Eva Pérez i Giovanna Pezzullo, integrants del Teatro de los Sentidos; un taller amb amb un dels coreògrafs catalans més internacionals, Tomeu Vergés, que impartirà el taller Un començament; o una introducció a l’escriptura teatral per a joves amb el dramaturg i director teatral Antonio Morcillo.

El vessant social i transformador

RBLS també consolida el seu vessant social: dedicarà un 20% de l’aforament de tota la programació – a cost zero- a joves en risc d’exclusió social, una iniciativa duta a terme en col·laboració amb el Casal Jove Roquetes i la Fundació Pare Manel. “Sabem quin és el potencial transformador que té la cultura. No volem apropar el teatre des d’una òptica consumidora, sinó des del fes-t-ho tu mateix. Aprenent a fer les coses les valoren més, així que volem que es fabriquin la seva cultura i després passin a inspirar-se veient altres espectacles”, ha apuntat en roda de premsa un treballador de l’organització sense ànim de lucre arrelada als barris de Verdum i Roquetes.

Escrit per
Andreu Rami
Articles relacionats
La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

Després dels darrers èxits que han obtingut amb Els ocells, De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda i Le congrés ne marche pas, La Calòrica, una de les companyies més reconegudes de […]

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Aquest Hivern, TeatreBarcelona tornem a editar la revista en paper. Una mirada independent i tranquila a la cartellera hivernal de Barcelona, pensada únicament per a nosaltres: el públic. Hi trobaràs reportatges, […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!