L’associació Bidó de Nou Barris, Premi Nacional de Circ 2019

Redacció

El jurat del Premi Nacional de Circ 2019 ha proposat la concessió d’aquest guardó a l’associació Bidó de Nou Barris “per la seva capacitat per a generar projectes de creació, producció i formació artística en les arts circenses estretament vinculats i compromesos amb la realitat social i ciutadana”. El jurat ha motivat la seva proposta destacant, així mateix, “la seva llarga trajectòria a favor del projecte Circ d’Hivern, que complirà la seva vint-i-cinquena edició ininterrompuda el 2020”. El Premi, dotat amb 30.000 euros, el concedeix anualment el Ministeri de Cultura i Esport per a reconèixer l’activitat d’entitats i professionals espanyols del circ tant a Espanya com a l’estranger.

Biografia

L’associació Bidó de Nou Barris, que té com a objectius el foment del compromís social i solidari mitjançant l’estimulació de la participació ciutadana, la dinamització cultural i la promoció artística, administra l’Ateneu Popular 9barris, un centre sociocultural públic que opera sota el model de gestió ciutadana. Es tracta d’un centre circense de referència a Catalunya que aposta per la creació i producció d’espectacles de circ de qualitat artística i multidisciplinària. També són els impulsors de Circ d’Hivern, un projecte nascut en 1996 amb la intenció de fomentar la creació de companyies estables professionals en l’àmbit circense. Alguns dels seus espectacles, com Rodó, de la seva desena edició, va rebre el Premi Nacional de Circ el 2006. Així mateix, des del Ateneu Popular 9barris impulsen tallers i projectes comunitaris com Generació Zirc –una formació gratuïta per a joves a partir de 12 anys– i els seus treballs en el camp de la diversitat funcional.

El Jurat

El jurat, presidit Fernando Cerón, subdirector general de Teatre del INAEM, ha estat composat pels següents vocals: Irene de Paz Lázaro, a proposta de l’Associació de Circ d’Andalusia; el director del Festival Internacional del Circ de Figueres, Genís Matabosch; la gestora cultural i fundadora d’El Álamo, Marta Oliveres Tortosa; Elena Ros Díaz, productora i distribuïdora de companyies de circ; Lomi Szil, director de Circarte; Consuelo Reyes, guardonada amb el Premi Nacional de Circ en 2018 i, Rosa San Segundo Manuel, a proposta de l’Institut Universitari d’Estudis de Gènere de la Universitat Carlos III de Madrid.

Altres premiats

Entre els guanyadors recents d’aquest Premi Nacional es troben: la Família Popey el 2009, Hermanos Álvarez el 2010, l’Associació de Malabaristes de Madrid el 2011, Fira Circ Trapezi el 2012, Jaume Mateu Bullich (‘Tortell Poltrona’) el 2013, María Mercedes Ochoa (‘Merche Ochoa’) el 2014, la Unió de Professionals i Amics de les Arts Circenses (UPAAC) el 2015, Miguel Ángel Moreno (Bitlla) el 2016, Rolabola Circo el 2017 i Consuelo Reyes el 2018.

Articles relacionats
Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!