La dramaturgia catalana improvisa al Círcol Maldà

Comunicació

Cartes, ruletes, loteries, atzar i espectacle. No parlem de la malaguanyada Eurovegas, sinó del casino teatral en què es convertirà el Círcol Maldà el proper mes d’abril.

NOU FORMAT D’IMPROVISACIÓ

El teatre d’improvisació és un fenomen a la ciutat de Barcelona. La companyia Planeta Impro porta anys dinamitzant el Teatreneu amb multitud d’improespectacles, i moltes sales s’han sumat darrerament a la moda del teatre improvisat: pots veure shows inspirats en pel·lícules de por, amb cançons de musical o ambientades en un combat de boxe. Si ja els has vist tots –diverses vegades– i penses que els espectacles d’improvisació ja no et poden sorprendre, prepara’t: arriba un format sense antecedents a Barcelona!

Dramaturgos-Cartel-ok-

El director i creador Nicolás Rivero ha reunit 12 dramaturgs catalans (Blanca Bardagil, Guillem Clua, Marc Rosich, Lluïsa Cunillé, Jordi Oriol…) que han escrit dotze històries curtes que representaran 5 actors al senyorial vestíbul dels Maldà. Totes les trames inclouen la paraula “negre” i “vermell”, i mutaran en cada representació.

Què vol dir que mutaran?

Senzill: el públic triarà in situ, i per a cada història, un espai no convencional on haurà de succeir l’acció (un ascensor, una casa abandonada, la presó, un psiquiàtric, un lavabo, un aeroport…), quins actors hauran de sortir a escena i amb quina intenció s’encarregaran de dir el text. Els actors només tindran dos minuts per posar-se d’acord abans d’iniciar l’acció.
Les paraules canvien de significat en funció del context on es diuen i del to amb què es pronuncien, així que les peces es transformaran cada cop en una història completament diferent. Els actors no han assajat l’espectacle, sinó que l’han entrenat per afrontar qualsevol situació que se’ls pugui presentar: ”Todos los actores nos sabemos el texto hasta la última coma, es nuestro colchón, porque luego te puedes encontrar que tienes que decirlo en las situaciones más inversemblantes y debes ser muy rápido para adaptarte a lo que está pasando.” comentava Nicolás Rivero mentre barrejava una baralla de naips. “Guillem Clua ha escrito un texto de dos personas que hablan de una cámara de fotos. Esto dicho en un psiquiátrico tiene un sentido, y en el corredor de la muerte otro muy distinto”.

Els actors de Rojo o Negro no són novells en l’art de la improvisació. Graduats en la tècnica d’interpretació Meisner (que cerca el realisme interpretatiu en la espontaneïtat, la improvisació i una gran escolta actoral) fa un temps que corren pel circuit alternatiu barceloní jugant amb petites peces del dramaturg David Mamet a PLAY MAMET. Defensen que tenen una manera de fer i entendre el teatre molt casolana, i per aquest motiu han volgut deixar de banda autors estrangers i aprofitar l’efervescència de creadors catalans, que estan fent vibrar de noves propostes les sales barcelonines.

TEATRE_BARCELONA_rojo_y_negro

LA COSA VA DE JUGAR

Rojo o negro és un gran joc d’atzar i improvisació on el públic participa d’una manera molt activa. La diversió comença a casa: només podràs accedir al teatre si portes alguna peça de roba vermella o negra, o bé portes una fotografia o objecte d’aquests colors. A l’hora de pagar, també ets tu qui tria quin preu consideres just pagar: “queremos que venga el máximo de gente a jugar, y el dinero no debería ser un impedimento”, apuntava Nicolás Rivero.

  • Dramaturgs: Albert Tola, Blanca Bardagil, Eva Hibernia, Guillem Clua, Jordi Diamant, Jordi Oriol, Laia Martí, Laura Freijó, Lluïsa Cunillé, Marc Rosich, Steven Forti, Victòria Szpunberg.
  • Actors: Òscar Bosch, Neus Suñé, Valentina Calandriello, Eduardo Telletxea, Maribel Ibarz, Alicia González Laá, Joaquin Daniel, Maria Aragó i Xavi Àlvarez.

(Text: Andreu Rami)

Escrit per
Comunicació
Articles relacionats
La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

Després dels darrers èxits que han obtingut amb Els ocells, De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda i Le congrés ne marche pas, La Calòrica, una de les companyies més reconegudes de […]

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Aquest Hivern, TeatreBarcelona tornem a editar la revista en paper. Una mirada independent i tranquila a la cartellera hivernal de Barcelona, pensada únicament per a nosaltres: el públic. Hi trobaràs reportatges, […]

Enllaç copiat!