JAURÍA

‘Jauría’, el judici que ho va canviar tot

Fins al 5 de maig l'espectacle, protagonitzat per Ángela Cervantes, Quim Àvila, Artur Busquets, Francesc Cuéllar, Carlos Cuevas i David Menéndez, farà temporada al Teatre Romea

Jaume Fores Juliana

Jordi Casanovas, Premi Nacional de Cultura 2022, és un dels dramaturgs més interessants i reconeguts del panorama escènic català. La seva prolífica obra sempre s’ha interrogat sobre la violència i la por que se’n deriva i, sense cap mena de dubte, és un dels autors que està més pendent de l’actualitat. 

De la seva ploma han sorgit frescos monumentals de la nostra història recent, com Una història catalana (2013) o VALENCiANA (2019), i textos on confronta punts de vista oposats sobre qüestions complexes: des del procés independentista català, a Alguns dies d’ahir (2021), fins a la complicada gestió política i social de la pandèmia a Immunitat (2022). Durant la darrera dècada, Casanovas també ha excel·lit en la pràctica del teatre documental amb títols tan celebrats com Ruz-Bárcenas (2014), Port Arthur (2016) o la colpidora Jauría (2018).

Precisament de Jauría, el Teatre Romea n’acull un nou muntatge la pròxima primavera. Es tracta d’un text creat a partir de les declaracions judicials del cas de violació perpetrat per ‘La Manada’ durant les festes de San Fermín del 2016. Un cas que va commocionar tot el país i que és l’origen de l’aprovació, l’any passat, de la polèmica Llei Orgànica de Garantia Integral de la Llibertat Sexual, més coneguda com la llei del «només sí és sí». 

Incomprensiblement, el muntatge original d’aquesta obra, protagonitzat per María Hervás i dirigit per Miguel del Arco, només es va poder veure a tres municipis de tot Catalunya: Viladecans, Badalona i Figueres. La producció madrilenya de la companyia de Teatro Kamikaze va passar fugaçment pels nostres escenaris malgrat l’enorme èxit que va rebre, tant de públic com de crítica. Guardonada amb dos Premis Max —Millor espectacle i Millor adaptació teatral— ara tenim una gran oportunitat per recuperar un dels millors textos de Casanovas al Romea.

El mateix Miguel del Arco s’encarregarà de dirigir aquesta nova versió amb un elenc renovat, format per alguns dels noms més puixants de l’escena catalana. El nou muntatge comptarà amb un repartiment de luxe encapçalat per Ángela Cervantes, guanyadora de dos premis Gaudí, i completat per cinc grans intèrprets: Quim Àvila, Artur Busquets, Francesc Cuéllar, Carlos Cuevas i David Menéndez.

L’obra es representarà en castellà per mantenir la màxima fidelitat possible a les transcripcions de les declaracions reals efectuades durant el judici. El dramaturg no hi ha afegit res de la seva invenció, només ha ordenat els materials. Tot el que se sentirà a escena va ser dit o publicat en algun moment entre el 2017 i el 2019, les dates del judici. Un judici que va marcar un abans i un després en la societat espanyola contemporània.

Més informació, imatges i entrades a:

Escrit per
Jaume Fores Juliana

Actor, realitzador i gestor cultural. És cap de redacció del digital cultural Núvol. Graduat en Art Dramàtic a l’Institut del Teatre en l’especialitat d’Interpretació, és també Tècnic Superior en Realització d’Audiovisuals i Espectacles.

Articles relacionats
La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

Després dels darrers èxits que han obtingut amb Els ocells, De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda i Le congrés ne marche pas, La Calòrica, una de les companyies més reconegudes de […]

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Aquest Hivern, TeatreBarcelona tornem a editar la revista en paper. Una mirada independent i tranquila a la cartellera hivernal de Barcelona, pensada únicament per a nosaltres: el públic. Hi trobaràs reportatges, […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!