Humor i sarsuela solidària

Mercè Rubià

Xavier Albertí s’ha proposat recuperar un segle de sarsuela en català i portar-lo a l’escenari, ni més ni menys. Per començar, sarsuela! inaugurarà la temporada del TNC i destinarà tota la recaptació a projectes socials.

TEATRE_BARCELONA-Sarsuela_TNC-REVISTA_3

L’any passat Xavier Albertí va obrir la seva primera temporada al capdavant del Teatre Nacional amb Taxi…al TNC! on va sorprendre amb el seu alter ego, Wanda Pitrowska, que va agafar la batuta per dirigir l’Orquestra de les Glòries Catalanes en un espectacle de revista i varietats. Pitrowska torna ara per dirigir aquesta orquestra formada per estudiants de l’ESMUC i interpretar 18 fragments de sarsueles catalanes com La Revolta o Les noies de l’Estatut. Però sobretot, per repetir l’èxit de recaptació, que va superar els 45.000 euros. Uns diners que s’han destinat a diversos projectes per acostar la cultura a persones amb risc d’exclusió social, des de l’acompanyament durant un any per implantar o millorar el funcionament dels tallers de teatre als centres que els atenen, a entrades a preus molt reduïts, passant per la formació en arts escèniques dels educadors.

“Per què sarsuela? Perquè s’ha menyspreat com no s’ha fet amb res més”, s’indigna Albertí. “Estem plens de tòpics i l’associem al franquisme i la xuleria”, però “es van arribar a estrenar un miler de títols en català, dels que se’n conserven 400. Fa dos anys que ens hi capbussem!”. La majoria parlen d’escenes d’amor o són còmiques, però “amb escenaris de tensió important de rerefons”, com els bombardejos d’Espartero, la Guerra dels Segadors o la Guerra Civil. “Això ens dóna una idea dels anys que fa que els catalans ens entrenem per poder afrontar les situacions més cruels amb sàtira i bona cara”. I també de com, durant uns anys, la sarsuela va ser molt popular entre la societat catalana.

“Amb l’espectacle de l’any passat vam passar de l’escepticisme a la devoció”, reconeixia Xavier Pujolràs, coordinador de l’espectacle, “espero que aquest any passi igual”. Albert Arribas, Lluïsa Cunillé i Josep M. Miró s’han encarregat de teatralitzar un concert “on alguns personatges faran que passin coses i no acabi sent gens convencional”. Segur que si han deixat el circ per uns dies, en Quim Quiron (Animal Religion) i en Christophe Bouffartigue (Cie 220 vols), en saben alguna cosa. O potser seran els “5 cantants que han dit a tot que sí”, mai se sap. Sigui com sigui, la sarsuela us espera al Nacional.

TEATRE_BARCELONA-Sarsuela_TNC-REVISTA_1

TEATRE_BARCELONA-Sarsuela_TNC-REVISTA_4

Text i fotografies: Mercè Rubià

Escrit per
Mercè Rubià TWITTER

Periodista. Teatrera. Enamorant-me de la dansa i el circ. Advertència: Si la majoria de recomanacions tenen molts aplaudiments no és per falta de criteri (que potser també), sinó perquè prefereixo parlar de les obres que m’han agradat. Molt lluny de voler fer (o ser) crítica.

Articles relacionats
La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

Després dels darrers èxits que han obtingut amb Els ocells, De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda i Le congrés ne marche pas, La Calòrica, una de les companyies més reconegudes de […]

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Aquest Hivern, TeatreBarcelona tornem a editar la revista en paper. Una mirada independent i tranquila a la cartellera hivernal de Barcelona, pensada únicament per a nosaltres: el públic. Hi trobaràs reportatges, […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!