GREC per a tots els públics

Redacció TeatreBarcelona

Per Elisenda Lara / @elisenda_

Les propostes per veure en família d’aquesta edició plantegen espectacles amb diferents nivells de lectura. Són muntatges arriscats amb temàtica social i que interpel ·len l’espectador, sigui gran o petit. El gust per actuar a Play, la superació personal a Estrella, la por de l’abandonament a Polzet i el treball infantil a són alguns exemples d’aquest teatre compromès amb l’ètica, sense oblidar l’estètica.

EL JOC COM A REFUGI 

Les nenes que protagonitzen viuen en un món d’escassetat on cada dia han de lluitar per subsistir.
Treballen sense descans en una plantació agrícola, però, malgrat aquesta càrrega, el seu esperit és lleuger gràcies a la seva capacitat de fabular. Joan Santacreu va concebre aquest muntatge per parlar “sobre el poder de la imaginació com a forma d’evasió davant la crueltat i la duresa de la vida”. I és així com el joc de les dues protagonistes crearà escenaris gratificants que l’equip de MaduixaTeatre ha dissenyat tot inspirant-se en l’univers pictòric de punts i quadrícules simètriques de Yayoi Kusama. És un espectacle de dansa que, com altres vegades abans, fusiona l’audiovisual i les arts plàstiques amb l’objectiu de crear un llenguatge estimulant i màgic per a l’espectador. Ens poden robar els somnis, però no la capacitat de somiar.

DESIG D’INTERPRETAR 

Play suposa un punt d’inflexió en els 25 anys de la companyia Aracaladanza, perquè abandona les referències a grans artistes consagrats per crear un elogi a l’art de la interpretació basant-se en tres elements: ballarins, objectes (marca de la casa) i vestuari.
“No tenim dramatúrgia narrativa; això em permet la màxima llibertat a l’hora d’estructurar cada quadre”, explica Enrique Cabrera, autor i director, que anomena quadres les escenes, com si es tractés d’una composició pictòrica. I afegeix: “Tracto el nen com un adult, i vull que l’adult se senti com un nen quan està assegut a la butaca”. No hi busqueu un missatge conclusiu, perquè aquest és un muntatge porós que pretén suggerir més que explicar.

REMUNTAR LA PARTIDA 

Estrella és la història d’una nena de 6 anys que toca el piano de manera virtuosa, gràcies a una disciplina fèrria dels seus pares. Un dia, però, les circumstàncies l’obligaran a allunyar-se del seu univers musical i s’haurà de refugiar en el silenci. La companyia Marie de Jongh Teatroa, parla en aquest muntatge de la nostra capacitat de superació. Jokin Oregi, l’autor i director, explica que amb aquest espectacle: “Compartim eines emocionals que ens ajuden a veure amb perspectiva les diferents jugades de la vida”. És un muntatge que fa vibrar, amb moments còmics i d’altres de colpidors, com la vida. Un espectacle mut sustentat en la música i el silenci, on els actors s’enfunden les màscares, un detall que dona un to poètic i preciosista a la posada en escena.

LA REALITAT FABULADA

Zum-Zum Teatre revisita el clàssic dels germans Grimm, la història d’uns pares que, per no veure morir de fam els seus fills, decideixen abandonar-los al bosc. L’astúcia del petit Polzet salvarà tots els germans i també els pares. Aquest cop, el Polzet és un pare vell, i l’acció transcorre la nit abans que el seu fill l’ingressi en una residència d’avis. “El tema principal és l’abandonament, que és un dels terrors infantils més bàsics”, explica Iñaki Rikarte, l’autor. En el moment en què el fill prepara la maleta, el pare recordarà el conte que li explicava de petit, que no es cap altre que Polzet. En reviure l’argument, pare i fill establiran nous lligams en la seva relació. És un espectacle amb diferents nivells de lectura; la fantasia connectarà amb els petits, mentre que la moral de la faula plantejarà més d’una pregunta en els adults.

JUGAR PER JUGAR

Cada any, el Teatre Grec i els seus jardins acullen activitats per gaudir amb els més petits: Grec en Família. Hi trobarem l’espectacle de titelles gegants Mrs. Brownie, de la companyia Teatre Nu; el circ dels Pessic de Circ, i un seguit d’actuacions musicals a càrrec de Landry el Rumbero. O també la fusió de funk, reggae i electrònica de Doctor Prats. Per la seva banda, Karaokes Band presenta la versió per a nens del seu karaoke
interactiu. I si sou seguidors del grup de folk-pop Xiula, no us podeu perdre l’espectacle Donem-li una volta al cos. També hi haurà espai per al joc amb la instal·lació L’estrany viatge del senyor Tonet, a part de tallers de pintacares i de literatura.

Més informació i entrades:

Escrit per
Redacció TeatreBarcelona
Articles relacionats
Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

L’escena de teatre infantil i familiar de Barcelona té una llarga tradició: aprofita-la, treu-los de casa i porta’ls a un dels molts espais culturals que programen espectacles per a diferents […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!