LLUÍS PASQUAL I FEDERICO
El director del Teatre Lliure, Lluís Pasqual, és un profund admirador del poeta Federico García Lorca i ha portat la seva obra als escenaris en diverses ocasions. Ara aquesta passió l’ha dut a escriure ‘De la mano de Federico’, que publica Arpa Editores. Al llibre, Pasqual rememora la seva relació amb García Lorca amb un relat deliciós, d’una sensibilitat i una força narrativa excepcionals. «Igual que quan un s’enamora per primera vegada s’està enamorant d’algú i de l’amor al mateix temps, García Lorca era per a mi l’autor i la Literatura: el descobriment de la companyia espiritual i de la capacitat d’aventura que tanca un llibre».
ALBERTÍ I EL TABÚ DE LA SEXUALITAT DE GUIMERÀ
Xavier Albertí, director del Teatre Nacional, i Albert Arribas, s’endinsen en el tabú de la sexualitat oculta del dramaturg Àngel Guimerà –la seva homosexualitat– i aporten noves claus per rellegir la seva obra i la seva figura. Considerat un prohom del catalanisme conservador, emblema de la cultura “oficial catalana”, la mort de Guimera l’estiu del 1924 es va convertir en una explosiva mostra de dol popular amb milers de ciutadans que inundaven la Rambla. Però sota aquesta aparença, el pare del teatre català ocultava moltes màscares: Salvador Dalí el va qualifi car de “gran pederasta”, Josep Pla d’”ombrívol patriota”, Xavier Fàbregas de “respectable fòtil dissecat”.
AMB LA MIRADA POSADA AL GREC
Centaure Produccions, responsables de l’elogiada Vespres de la Beata Verge, portaran aquest mes de juliol, durant el Festival Grec, una versió del Quadern del frau d’Albert Balasach dalt de l’escenari. L’espectacle durarà ni més ni menys que set hores sense pausa, estructurat en forma de «festival» i que combina sis «espectacles» autònoms amb moments parateatrals. La proposta, que va guanyar la passada edició del Premi Quim Masó, vol ser una manera assenyada de reflexionar “sobre aquest festival de banalitats que el nostre segle XXI ha propiciat sota el nom de polítiques culturals”. En aquesta publicació d’Edicions 62 hi torbareu l’obra completa i depurada d’un dels poetes més autèntics del panorama català.
FONALLERAS, ROJALS, MONSÓ, SERÉS I SERRA
I del Grec de la temporada passada, ens arriba Carroussel. Sembra Llibres recopila els textos que Josep Maria Fonalleras, Imma Monsó, Marta Rojals, Francesc Serés i Màrius Serra van escriure per a la peculiar iniciativa teatral ideada per la companyia La Reial, on aquestes històries de venjança, cinisme, hipocresia i humor negre succeïen a un pam de l’espectador, dins d’un cotxe.
PER CELEBRAR EL NAIXEMENT D’UNA NOVA EDITORIAL
La companyia Arcàdia, que actualment té en cartell Sota la ciutat, ha estrenat diverses obres durant els últims anys. Però si una els ha situat al mapa, és La Pols, que a més a més de la gira per Catalunya, ha fet temporada a Madrid i aviat s’estrenarà en format cinematogràfic, amb els mateixos actors i director i que, a més, li ha valgut al text de Llàtzer Garcia el Premi de la Crítica de Barcelona 2014 i el Premi Crítica Serra d’Or 2015. No és d’estranyar, doncs, que l’Editorial Comanegra, que acaba d’impulsar amb l’Institut del Teatre una nova col·lecció teatral, l’hagi inclòs en els seus tres primers títols, conjuntament amb Animals de Companyia i Sis personatges en cerca d’autor.
LIDDELL: LA GRAN ABSENT DELS ESCENARIS CATALANS
La dramaturga de Figueres Angélica Liddell és una de les veus més radicals de l’actualitat. El seu teatre fuig de tota dramatúrgia convencional, amb dialèctiques impossibles i produccions que es troben entre l’expressionisme punyent, la crítica social, la puresa, l’escatologia i la recerca del significat a través del dolor i la subversió. Al Ciclo de las resurrecciones, Angèlica Liddell explora, amb prodigiosa transparència i des d’un punt de vista passional, el costat lluminós de l’existència, una forma de «mística salvatge», aliena a tota ortodòxia i religió.
UNA AUTORA PER DESCOBRIR
Va ser una de les revelacions d’aquesta temporada, amb una impactant i estremidora interpretació d’Anna Alarcón. Psicosi de les 4.48 explora la regió de la ment que la majoria d’éssers humans desitjaria no haver de visitar mai, però de la qual moltes persones no poden escapar. El fet que l’obra fos escrita quan Sarah Kane patia una depressió profunda, una circumstància més destructiva que creativa, demostra l’acte de generositat de l’autora. Que la peça sigui un acte, una creació escènica d’una qualitat inusual és, certament, un heroisme. Lleonard Muntaner publica la primera traducció al català, a càrrec d’Anna Soler Horta, d’una autora encara per descobrir a casa nostra.
LA COMÈDIA SENSE ESTRENAR DE JOAN YAGO
Per als fans de la dramatúrgia de Joan Yago i La Calòrica, la recomanació és clara: Un lloc comú. El text, publicat per Bomera, que va valdre a un dels joves dramaturgs més prolífics el Premi de Teatre Ciutat d’Alzira Palanca i Roca. La història comença amb la mort de Manel Sabaté. Al darrere deixa tres vídues, un llibre i una amant recurrent que ningú coneix. Ara que ell ja no hi és, les «seues dones» ja no tenen cap motiu per a seguir guardant-se el respecte mutu de les últimes setmanes, ja no tenen res en comú. Però, en canvi, aquesta nit soparan juntes una darrera vegada. El record de Manel es mereix una última nit, i elles, fet i fet, no tenen ningú més amb qui anar a sopar.
NOVA DRAMATÚRGIA CATALANA
La Sala Flyhard té clar que per consolidar la dramatúrgia catalana és important difondre’n els textos. És per això que publiquen totes les obres que s’estrenen a la nostra sala. Edicions Flyhard, són unes autoedicions senzilles i pràctiques que acosten, a un preu popular, els textos dels dramaturgs amb qui treballem, al públic. A Tortugues: la desacceleració de partícules, que torna als escenaris aquest mes de maig, Clàudia Cedó ens transporta a un univers d’allò més particular i proper al de les pel·lícules de Wes Anderson o Jean-Pierre Jeunet.
DRAMATÚRGIA CATALANA ONLINE
L’SGAE publica cada any diversos textos, a través de la col·lecció Teatre Autor Exprés, amb l’objectiu col·laborar amb els autors en la promoció dels seus treballs recentment estrenats, posant a la seva disposició una sèrie d’exemplars impresos de la seva obra per a la seva difusió entre professionals del sector de les Arts Escèniques. A més, però, també es poden trobar en format PDF al seu web. Enguany, un dels textos seleccionats mitjançant un jurat, ha estat Cleòpatra, d’Iván Morales, que es va presentar la temporada passada al cicle Tot pels diners. També podreu trobar-hi Arbres de Marc Artigau o Estripar la terra de Josep Maria Miró.
EL PROFESSOR BERNHARDI I LES PUBLICACIONS DEL TNC
L’editorial Arola és una de les que més textos teatrals publica cada any. En gran mesura, perquè, conjuntament amb el Teatre Nacional de Catalunya, publiquen totes les obres que s’hi representen. Aquesta temporada destaca El professor Bernhardi, un text extraordinari d’Arthur Schnitzler mai estrenat a Catalunya, que tot i situar-se a la Viena de 1900 explica perfectament les misèries del sistema polític actual. També podreu trobar-hi l’adaptació de Don Joan que han fet David Selvas, Cristina Genebat i Sergi Pompermayer o El público de Lorca.
EL TEXT DEL RETORN DE FLOTATS AL LLIURE
Pagès Editors publica la traducció de Salvador Oliva d’aquest text de Jean-Claude Grumberg, que ha suposat el retorn, aquesta temporada, de Josep Maria Flotats al Teatre Lliure. Ser-ho o no és una obra que ha après molt del teatre de l’absurd i l’ha superat després d’haver-se enriquit de la seva experiència. Per mitjà d’un diàleg incisiu entre els dos personatges i a través d’un humor irresistible i intel·ligentíssim, Grumberg ens porta a interrogar-nos sobre els temes més importants de la condició humana: el compromís ètic, social i moral amb un mateix, amb propis i estranys, amb la llengua, la cultura, la història. D’on som? Qui som? Què som?
400 ANIVERSARI DE LA MORT DE SHAKESPEARE
Enguany es commemora el 400 aniversari de la mort de Shakespeare i les seves obres segueixen omplint teatres d’arreu del món. A Barcelona hem pogut veure la gran versió de Pau Carrió d’un Hamlet protagonitzat per Pol López i, al maig, arriba el torn de Romeu i Julieta, amb Carlos Cuevas i Clàudia Benito de protagonistes. Com diuen ells, molts coneixen la història, però quants se l’han llegit? Potser ha arribat el moment.
SOBRE LA CRÍTICA, PREMSA I INSTITUCIONS
Parlar de la crítica sempre genera polèmica i debat. Ramon Madaula va estrenar-se com a dramaturg i director la temporada passada amb Coses Nostres, Premi Recull 2014 i Premi Teatre Josep Ametller. Un text que qüestiona aspectes de la vida artística i les relacions amb la premsa, la crítica i les institucions a través de dos personatges, el director d’un teatre públic i un reputat crític, que no paren de fer-se preguntes: Com i qui determina la qualitat artística? La premsa crea tendències? La crítica té prejudicis? L’èxit o el fracàs d’un espectacle pot dependre del tractament que li dóna la premsa? Les ajudes públiques poden adormir el geni? Què és més important per un artista, el coratge o talent?
MEMÒRIA DE CARULLA
Montserrat Carulla ha estat i és una de les grans actrius del país. A Bon cop de falç fa memòria i explica com va viure una infantesa marcada per les escoles de monges i els crostons de pa de la postguerra. Més tard els primers papers a Madrid; les amenaces, la censura i la prohibició del règim; els plors de la mare i l’empresonament del pare… Petites imatges, espurnes i flamarades d’emoció, que perfilen, amb el pas dels anys, els orígens d’una consciència social i política, i unes pulsions artístiques impossibles de deturar, en uns anys en els quals una dona catalana amb vocació independent i creativa havia de demostrar molt coratge per tirar endavant.
ELS ANYS D’ANTAVIANA I NIT DE SANT JOAN
Al llarg de quaranta anys, la companyia Dagoll Dagom ha viscut d’explicar històries, alimentar fantasies, fer riure i fer plorar, apostant per la qualitat i els nous llenguatges, però buscant també un públic ampli i divers. Han viatjat per tota la península, acumulant vivències i anècdotes que retraten un país en evolució. El director de la companyia, Joan Lluís Bozzo, s’endinsa als anys exepcionals d’Antaviana, Glups i La Nit de Sant Joan, amb personatges com el gran Pepe Rubianes i l’inimitable Jaume Sisa, sense oblidar tampoc ‘estrelles invitades’ com Pere Calders, Albert Boadella, Vázquez Montalbán, i tanta altra gent del món de l’espectacle. Al mes de maig Empúries publicarà la segona part de les memòries, titulada ‘Viatge al centre del musical’.
L’ENCICLOPÈDIA DEL TRICICLE
Tricicle de la Z a la A és una enciclopèdia que resumeix la trajectòria de la cèlebre companyia teatral en petites dosis tan informatives com divertides. Des dels inicis de tres amics que volien menjar-se el món fins als tres veterans que segueixen omplint teatres després de trenta-cinc anys. Una obra que barreja anècdotes, viatges, teories, dades, amics, trucs teatrals, metodologia, improvisacions, humor, manies, somnis, esperances i algun que altre petit fracàs que fa encara més brillant el seu triomf.
RECORDANT LA GRAN ANITA
Anna Lizaran (1944-2013) ha estat una de les grans actrius del teatre català. Viena Edicions publica, coordinat pel Teatre Lliure, un llibre titulat amb el seu nom que vol ser un retrat de l’actriu al llarg de la seva vida personal i professional. Amb pròleg Joan de Sagarra, compta amb textos de diversos autors, companys i amics de l’actriu, i fotografies de Ros Ribas. Un volum que pretén, per damunt de tot, retre-li l’homenatge des de la passió pel teatre amb tots els qui van tenir l’oportunitat de compartir-la amb ella.
I EL PEPE
Coneixem el Rubianes actor, humorista, còmic, però Rubianes tenia una altra gran passió en la seva vida, l’escriptura. Una passió que practicava diàriament i que al cap dels anys es va traduir en llibretes i més llibretes plenes de guions, pensaments, poemes… Abans de morir va entregar tot el seu llegat literari a la seva germana Carmen i ara, cinc anys després de la seva mort, Carmen Rubianes i l’editor Josep Forment han fet una selecció de textos que recullen al llibre publicat per Alrevés Después de despedirme. Pepe Rubianes. Inédito.
PER CONÈIXER LA BARCELONA TEATRAL
Carme Tierz i Xavier Muniesa presenten Barcelona, ciutat de teatres, per conèixer els prop de dos-cents teatres amb activitat de la ciutat, i amb pròleg de Josep M. Pou. El llibre pretén ser un volum de referència sobre els teatres que han existit a la ciutat i que, en molts casos, hi perduren encara: la història i les anècdotes més notables dels seus escenaris, els muntatges més significatius que shi han fet, com també els homes i dones que els han gestionat o els personatges públics que hi han tingut relació. Una història il·lustrada per a tots els públics.
I LA DEL PARAL·LEL!
L’avinguda del Paral·lel va esdevenir a finals del segle XIX el bressol d’una cultura transgressora. Gràcies a un ampli repertori d’autors, intèrprets i espectacles de tota mena, a l’«avinguda dels teatres» es va configurar una cultura de masses moderna i oberta al món. Eduard Molner i Xavier Albertí recuperen l’immens llegat oblidat de la cultura popular del Paral·lel des dels seus inicis fins l’any 1939, un patrimoni que constitueix una de les singularitats més grans de la cultura catalana contemporània.
SENSE OBLIDAR-NOS DEL CIRC
La ciutat de Barcelona ha estat, al llarg de 200 anys, un testimoni privilegiat de l’època daurada del circ. L’han visitada nombroses companyies ambulants i artistes excepcionals i alguns s’hi han instal·lat de manera permanent, en edificacions singulars com ara el Circo Ecuestre Barcelonés, a la plaça de Catalunya; el Circo Ecuestre del Tívoli, al carrer Casp, o el Teatre Circ Olympia, a la Ronda de Sant Pau. Aquest llibre conté la crònica més exhaustiva que se n’ha publicat mai.
L’ATENEU DE 9 BARRIS I L’APOSTA PER L’EDUCACIÓ I TRANSFORMACIÓ SOCIAL
El llibre Circ, educació i transformació social: el projecte pedagògic de l’Ateneu Popular 9Barris, coordinat per Antonio Alcántara, ha estat elaborat amb la participació i les aportacions de moltes persones que coneixen el projecte des de dins. Coeditat per Bidó de Nou Barris i Neret edicions, l’editorial del projecte Art Social, és el primer volum de la col·lecció Art Social.