NOU PROJECTE CULTURAL

Espai Texas, un nou projecte cultural per la ciutat que et necessita

Barcelona recuperarà aquesta tardor un espai cultural amb dues sales de cinema i un espai escènic

Redacció

L’Espai Texas és el nom amb el qual s’ha rebatejat el projecte que vol recuperar un dels espais culturals més estimats de Barcelona: els antics Cinemes Texas del barri de Gràcia. La iniciativa respon a la crida popular per recuperar aquest espai emblemàtic, i està impulsada per dues empreses formades per un equip intergeneracional de professionals amb una dilatada trajectòria en el sector del cinema, les arts escèniques i la comunicació cultural. El projecte contempla el manteniment de dues sales de cinema en català i la creació d’un nou espai escènic amb capacitat de 200 localitats, que ocuparà dues de les quatre antigues sales d’exhibició.

“L’espai, si no reprenia la seva activitat cultural, s’anava a convertir en uns trasters”, diu Joan Teixidor, un dels impulsors del projecte, qui afegeix que “la nostra aposta va ser des d’un principi la cultural”. “Volem recuperar l’esperit de cinema i teatre de barri, que totes aquelles persones que ho han viscut puguin tornar-ho a veure i que les noves generacions puguin experimentar per primera vegada la sensació de viure la cultura al costat de casa”, explica Sem Pons.

L’equip impulsor de l’Espal Texas

Un projecte viable i sostenible que necessita l’ajuda del públic

El projecte compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i el Ministeri de Cultura, però també amb la complicitat d’Òmnium Cultural, que ha facilitat la posada en marxa del projecte. Però per rehabilitar i posar al dia el nou equipament, aquestes ajudes es queden curtes i per aquest motiu els nous impulsors han engegat una campanya limitada de micromecenatge, a través de la web espaitexas.cat i de la plataforma Goteo.org.

La campanya ja ha recaptat 90 dels 195 mil euros que necessita el projecte per engegar l’activitat i fins al juny totes les persones interessades poden segur fent aportacions a partir de 10€. Les aportacions fetes obtindran recompenses com entrades de cinema, teatre, accés a avantatges i activitats exclusives o fins i tot poder posar el seu nom a una butaca del nou equipament o endurse a casa butaques de l’antic cinema. La plataforma Goteo, a més, permet que les aportacions a partir de 150€ es puguin desgravar fins a un 80% a la declaració de la renda, en el cas de les persones físiques, i un 35%, en el cas d’entitats i empreses privades.

“Les persones que participin en la campanya serà com si compressin entrades anticipades, totes tindran recompensa”, afegeix Andreu Rami. Segons la productora de cinema Isona Passola: “Aquesta és una causa necessària per al barri i per a la ciutat, però també pels seus veïns i per tot el teixit social”. Elisenda Riera, conclou: “Demanem a la gent que connecti amb aquest sentiment de barri i de ciutat que sempre s’ha respirat als Texas i que aposti de nou per la cultura”.

Com serà el nou Espai Texas?

L’Espai Texas es presenta com un equipament cultural amb un format únic a Catalunya que combinarà un espai escènic i dues sales d’exhibició de cinema en català, però que també s’obrirà a altres arts com la literatura, la música o la cultura digital. El projecte vol esdevenir un referent cultural arrelat al barri i la ciutat, però aspira a tenir mirada de país i una perspectiva oberta al món. Està pensat per ser un punt de trobada on públic i artistes conflueixen per gaudir d’experiències culturals.

Un espai escènic que Barcelona necessita

Una de les grans novetats de l’Espai Texas serà la creació d’un espai escènic de 200 localitats, que ocuparà dues antigues sales de cinema. “Estem molt contentes de contribuir amb aquesta nova sala a satisfer la contínua demanda de nous espais per part d’autors, actors i creadors per presentar la infinitat de projectes de mig format que es generen a Barcelona i Catalunya i que no troben espais on estrenar”, comenta Ana Rosa Cisquella. En aquest sentit, Sergio Matamala explica que “aquesta sala serà important per Barcelona perquè serà un lloc on aquelles produccions que s’han fet en sales més petites, i que han funcionat molt bé, puguin fer un salt abans d’enfrontar-se als grans aforaments”.

L’espai també apostarà per noves produccions comercials i de qualitat que dinamitzin els públics escènics. El suport a l’autoria local també serà un dels eixos fonamentals, tal com explica Clara Cols: “Hi ha molta gent amb ganes de dir coses i aquí trobaran l’espai que necessiten per poder aixecar i explotar els seus projectes amb tota la estructura necessària”.

Un cinema per a les noves generacions, a preus populars

El projecte mantindrà l’activitat cinematogràfica en dues sales, amb quatre sessions diàries, que projectaran pel·lícules d’estrena i supervendes internacionals doblades al català, i pel·lícules de reestrena en versió original subtitulada al català. “Intentarem que el cinema no es limiti només a la projecció, sinó que buscarem altres fórmules per connectar amb els nous públics, apostant també per la projecció de sèries”, explica Joan Teixidor. El cinema tindrà també línies de programació centrades en el cinema per a joves i sessions matinals infantilsa preus populars.
Participa i ajuda a recuperar el Texas confiant en el projectes artístic i cultual que la ciutat i el país necessita. Clic aquí
Escrit per
Redacció
Articles relacionats
La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

Després dels darrers èxits que han obtingut amb Els ocells, De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda i Le congrés ne marche pas, La Calòrica, una de les companyies més reconegudes de […]

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Aquest Hivern, TeatreBarcelona tornem a editar la revista en paper. Una mirada independent i tranquila a la cartellera hivernal de Barcelona, pensada únicament per a nosaltres: el públic. Hi trobaràs reportatges, […]

Comentaris
  • Elena Fernandez i Royo

    Anireu informant? Pertany a un grup amateur de teatre i ens agradaria actuar al espai Texas.
    Gràcies per la inciativ

    Respondre
    22/03/2023
Enllaç copiat!