GREC 2022

El Grec, obert a la ciutat: 9 espais que es transformen en escenari

Rubén Garcia Espelta

El Grec no només es pot veure a Montjuïc o dins dels teatres. El festival cada any s’obre a la ciutat i porta la cultura per molts racons de Barcelona, on durant la resta de l’any es fan altres activitats. Un cop més, els museus esdevindran escenaris, on alguns artistes mostraran els seus treballs i altres dialogaran artísticament amb les peces exposades, i les places de la ciutat seran verdaderes àgores culturals.

Plaça Margarida Xirgu

És la plaça Major del Grec, on podreu prendre alguna cosa, però també gaudir de diferents espectacles, Del 30 de juny al 23 de juliol, com la nova creació de la companyia Antigua i Barduda, que donaran vida a El gran goril·la; el circ de Manolo Alcántara, que amb Maña proposa un exercici de virtuosisme i enginy amb diferents objectes de fusta, o els Insectotròpics, que confronten vida i tecnologia en una proposta que barreja performance, live art i música basada en el mite d’Orpheus.

Museu Nacional de Catalunya

Gardien party és una proposta de Mohamed El Khatib i Valérie Mréjen que donarà veu a una de les figures més invisibilitzades dels museus: els vigilants. A l’espectacle, vuit homes i dones, un d’ells del mateix museu, eclipsaran una estona les obres que vigilen explicant les seves experiències i tot allò que pensen del públic que va al museu. Una performance íntima, que parla de les connexions entre espais d’art immersos en contextos culturals diferents.

Centre de Cultura Contemporània

El teatre del CCCB acollirà la nova creació de la inclassificable artista Cris Blanco, que amb Grandissima illussione promet una història d’amor apocalíptica amb lluita de classes inclosa i tocs de vodevil ciència-ficció. També serà l’escenari de l’espectacle de teatre documental MIVION (Ràdio Sarajevo) de La Conquesta del Pol Sud, i de la peça audiovisual d’Alicia Reyero que reflexiona sobre el concepte de silenci, A la Chita callando.

Fundació Joan Miró

Aquest centre d’art albergarà la Trilogía Olympus, de l’Agrupación Señor Serrano, que aproparan a les criatures els mites grecs, amb un llenguatge actual i una història retransmesa en directe a través de recreacions de maquetes i figures. Les obres de Miró també seran el rerefons de Bach to future 1.0, de la Cia. Rau, un espectacle de teatre físic i música que reflexiona sobre la humanitat a través de peces de Bach i la intel·ligència artificial.

Museu d’Art Contemporàni de Barcelona

A mig camí entre la dansa i la performace, Idiota de Marlene Monteiro Freitas, artista de Cap Verd instal·lada a Lisboa, proposa una peça inspirada en les obres de l’artista Alex da Silva. Es tracta d’una capsa, la de la famosa Pandora, que segons diferents mitologies portarà a la humanitat tant la desgràcia com la fertilitat.

Castell de Montjuïc

Aquesta fortificació serà com sempre la seu de Sala Montjuïc, que amenitzarà les nits de juliol amb música i projectarà els films Belfast, Call me by your name, West Side Story i Un héroe, però també albergarà la peça Castells a l’aire, una coreografia de Raquel Gualtero i Raquel Klein que indaga en la lleugeresa conceptual del joc a partir de la idea d’insistència.

Museu de les Ciències Naturals

Mireia Illamola i Teresa Vallicrosa donen vida a diferents personatges que de manera fortuïta s’aniran creuant a l’espai públic, compartiran un instant de les seves vides i deixaran oberta la porta a l’inici d’una relació. El parc és una creació, impulsada per Ricard Soler, la companyia Obskené i el Teatre Tantarantana, que reivindica l’espai públic com un lloc d’encontre entre persones desconegudes.

El Born Centre de Cultura i Memòria

L’espai albergarà El sol s’abaixarà hi haurà ordre d’Albert Chamorro, una instal·lació teatral que pretén aproximar-se al món dels somnis a través de la realitat virtual, imatges de Joan Brossa i el treball de la mèdium Josefa Tolrà. També s’hi podrà veure To live or not to live, una acció artística feta per joves que reflexiona sobre xarxes socials, el control polític, la bellesa i la dissidència.

Pati de la Seu del Districte de Nou Barris

Aquesta plaça serà la seu del cicle Desvarío, hereu del Festival Flamenco a Nou Barris. La iniciativa reneix amb una nova direcció i portarà grans figures del gènere, com Arcángel, Josemi Carmona, Vanesa Aibar, Andrés Marín i Alba Carmona.


Altres espais que acolliran creacions singulars són el Museu Etnològic i de Cultures del Món, el Museu de la Música, el Museu Picasso, el Museu Frederic Marès i el Museu del Disseny de Barcelona. Més informació clicant aquí.  

Escrit per

Periodista i gestor cultural. Responsable de continguts editorials de TeatreBarcelona.com Ha treballat a mitjans com Catalunya Ràdio, El Periódico de Catalunya, La Xarxa, Ràdio 4 o Rac1.

Articles relacionats
Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

L’escena de teatre infantil i familiar de Barcelona té una llarga tradició: aprofita-la, treu-los de casa i porta’ls a un dels molts espais culturals que programen espectacles per a diferents […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!