MERCAT DE LES FLORS

Dansa, rituals i la creació escènica en el nou espectacle de Núria Guiu

Redacció

El Mercat de les Flors es prepara per acollir, del 24 al 28 de gener, Supermedium, el nou espectacle de Núria Guiu, guardonada recentment amb el Premi Nacional de Cultura 2022, i que compta en aquesta ocasió amb la col·laboració de la coreògrafa noruega Ingri Fiksdal.

Supermedium, com el seu nom indica, té a veure amb la idea de medialitat, o de com el cos és un canal de moviments, gestualitats i pensaments”, explica Guiu, i afegeix: “L’espectacle va sobre com el cos canalitza l’invisible. A la peça enfoquem la dansa com una mena de fantasma, com quelcom que sobreviu al cos”. Guiu i Fiksdal exploren la creació i presentació escènica com a ritual i el cos com a canal i arxiu que invoca altres cossos. “Investiguem què hi ha en el meu cos que fa que em mogui com em moc ara mateix”, diu la ballarina: “Entenem el moviment com allò que va travessant diferents cossos a través del temps, a través de la història, a través de les cultures, i que sobreviu la idea del cos, de tal manera que el cos deixa de ser subjecte i passa a ser objecte; dit d’una altra manera: jo em moc com em moc perquè el moviment m’ha arribat a través d’una professora, o de la meva mare, o a través d’una cultura, d’una història…”.

A l’espectacle nou ballarins, incloent-hi la propia Guiu, esdevenen canalitzadors de danses que provenen de diferents èpoques, creant una experiència sense jerarquies de valor entre estils i moviments que invoquen una singularitat travessada per un passat i un present comú. Les danses apareixen, desapareixen i es traspassen d’un cos a un altre, com un joc de telèfon que permet a la dansa, hibridar-se, transformar-se i expandir-se més enllà de la pell, gràcies al vestuari i escenografia de l’artista visual iraniana Ronak Moshtaghi.

Inspirades en el seu anterior treball Medium, creat el 2022, Guiu i Fiksdal estrenen el 2024 amb un espectacle de gran format que proposa un viatge per la història de la dansa fins a l’actualitat, explorant diverses aproximacions a la representació de l’allò virtual o invisible.

Una reflexió actual

Supermedium convida el públic a imaginar trobades inusuals a través de la dansa: Uma Thurman de Pulp Fiction ballant al costat d’un llac de cignes amb música drone, Patrick Swayze ballant reggaeaton, o fins i tot un híbrid entre Raffaella Carrà i Anne Teresa de Keersmaeker. L’obra proposa un ritual on l’esperit de figures icòniques com Trisha Brown, Diana Ross, Martha Graham o fins i tot Àngels Margarit s’entrellacen en uns moviments que desafien les barreres del temps i el gènere.

La peça reflexiona sobre les dones associades històricament a les bruixes o mèdiums, marginades i dotades de superpoders, però també parla de l’actualitat portant a escena una metàfora de la “superballarina” contemporània, una persona que navega entre la precarietat laboral i el valor de la seva feina: “Fem una invocació de la ballarina de classe treballadora que arriba a escena i ha de fer el seu ritual: arribar, escalfar, preparar els llums… Moltes vegades ens toca fer moltes coses. El nostre ritual d’invocació no té a veure amb pocions màgiques, sinó amb posar-se a pencar”.

Supermedium proposa un exorcisme que crema, expulsa i dona pas a la resurrecció de la dansa, la ballarina i les arts vives del futur.

Més informació, imatges i entrades a:

Escrit per

Teatre Barcelona és el mitjà de comunicació escènic de referència a Catalunya. Cada setmana t’actualitzem amb les millors novetats, entrevistes, reportatges exclusius, seleccions d’espectacles, pòdcasts… No et perdis res del que passa a la cartellera teatral!

Articles relacionats
Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

L’escena de teatre infantil i familiar de Barcelona té una llarga tradició: aprofita-la, treu-los de casa i porta’ls a un dels molts espais culturals que programen espectacles per a diferents […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!