Tot el que necessites per anar al teatre

‘Camargate’ torna amb noves revelacions en la versió 1.1 de la conversa a La Camarga

17 novembre 2015
n v

La conversa entre Alícia Sánchez Camacho i Victòria Álvarez a La Carmarga torna a pujar a l’escenari amb noves revelacions amb el Camargate 1.1. de Jorge-Yamam Serrano i la Cia. La Rueda. Fins el 13 de desembre a l’Almeria Teatre.

La conversa entre Alícia Sanchez-Camacho i Victòria Álvarez el juliol de 2010 al restaurant La Camarga va omplir pàgines, titulars i tertúlies durant mesos. Tot i això, i que ja ha corregut per Internet, la justícia ha prohibit la reproducció del contingut. Jorge-Yamam Serrano, director i membre de la companyia La Rueda, però, ha optat per portar-la al teatre. “Davant l’allau d’informacions sobre aquestes trames de poder i corrupció, el teatre permet aturar-se i fer-ho més entenedor”. La tasca no ha estat fàcil. Precisament per esquivar la prohibició judicial, ha hagut de fer una important tasca de documentació per assegurar-se que cadascun dels fragment de la conversa que es reprodueixen en escena han aparegut anteriorment a la premsa. Això, però, li ha permès teatralitzar altres documents reals “que mostren de manera esperpèntica com funciona la corrupció, la nostra política i els seus passadissos” amb la intenció de connectar el teatre amb el públic i fer-lo arribar “allà on el periodisme no pot arribar”.

Entre Ruz-Bárcenas i el Polònia

Tot i que és un muntatge que es podria catalogar com a teatre documental, Serrano deixa clar que no té res a veure amb el Ruz-Bárcenas de Jordi Casanovas. “El llenguatge és molt diferent perquè la situació també ho és. A Ruz-Bárcenas es recrea un judici, i per tant, no hi ha converses, sinó declaracions judicials i el to és molt és contingut. Aquí, en canvi, recreem el sopar de dues dones amb un excés d’ego que s’apropa més a El lobo de Wall Street”. Inevitablement, explica el director, l’obra ha anat derivant cap a la comèdia perquè “hem volgut servir la realitat i la realitat és aquesta: una història esperpèntica amb un gran potencial teatral i uns personatges molt intensos i plens d’excessos”. Serrano fins i tot es mostra convençut que “la gent no es creurà que és real, però ho és!”. Tot i això, deixa clar que el llenguatge no és tampoc el del Polònia. “L’objectiu no és fer ni un realisme pur ni una paròdia o una farsa còmica, el que volem és donar una impressió que recordi la realitat, descobrir la realitat dels personatges sense imitar-los”.

Cristina Gamiz i Anna Sabaté són les actrius que encarnaran Sánchez-Camacho i Álvarez, aquí Antonia Sanchis i Bibi Alves. Les acompanyaran cinc personatges masculins interpretats per Pep Duran: Jordi Pujol Ferrussola, un escoltador que com a La vida de los otros “ens recorda que tot el que veiem ho estem sentint i va tirant endavant i endarrere”, el cambrer, el xofer i l’amo de La Camarga.

Text: Mercè Rubià

Uneix-te gratis a Teatre Barcelona
Creant el teu usuari gaudiràs de sortejos i promocions, podràs valorar espectacles i deixar els teus comentaris, accedir al Calendari TB amb tota la programació i rebre el nostre newsletter setmanal amb tota l'activitat teatral de la ciutat de Barcelona.

Información básica sobre protección de datos: Responsable: Escenes i Publics, SL. Finalidad: desarrollar su actividad comercial, cumplir las contrataciones realizadas por los usuarios y remitir comunicaciones comerciales personalizadas en base a un perfilado a los usuarios (en caso que nos autoricen a ello). Legitimación: Consentimiento del interesado. Destinatarios: Escenes i Publics, SL y proveedores legitimados externos. Derechos: Acceder, rectificar y suprimir los datos, así como otros derechos como se explica en la información adicional. También se puede instar reclamación ante la agpd.es.

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari