OH EUROPA!

8 propostes del Grec que et transportaran per Europa

Rubén Garcia Espelta

Roda el món i torna al Born. A Europa sentim que som a casa i, després de viatjar arreu del món, ara toca aturar-se a mirar què s’hi cou, al Vell Continent. Què ha passat mentre érem fora? Europa encara és al cim de la creació contemporània global? 

Posem-nos en context. Europa ocupa només un 2% de la superfície mundial, però determina bona part de les directrius de la política i l’economia global des de l’antiga Grècia. Els fonaments de la cultura occidental es van estendre arreu del món a cop de guerres, imperis i colonialismes, fins a esdevenir una cultura globalitzada que determina en gran manera les tendències internacionals de la indústria musical, cinematogràfica, escènica i literària. Les barreges d’aquesta Europa convulsa i canviant, unida, però plural, encara enriqueixen les creadores des de la costa mediterrània fins als paratges freds de l’Àrtic. L’era d’internet i la immediatesa fa que la creativitat corri més ràpid, fronteres enllà. Europa està més interconnectada que mai.

El Festival Grec d’enguany t’ajudarà a descobrir els plats forts de la creació contemporània d’un cap a l’altre del continent europeu: dels Països Baixos, la dansa; d’Alemanya, els nous formats escènics; del Regne Unit, la literatura i els musicals; de Portugal, la vitalitat de la cultura d’arrel… Remena i gaudeix de l’enorme talent dels nostres veïns. 

PAÏSOS BAIXOS amb la Nederlands Dans Theatre 

Oportunitat única per veure la companyia de dansa més prestigiosa del continent amb tres coreografies. Entre les peces que veurem, hi ha una estrena recent de Marina Mascarell.

 

ALEMANYA amb Thomas Ostermeier 

El director Thomas Ostermeier busca el compromís polític més enllà de l’entreteniment. El Grec l’ha incitat a remuntar una peça fonamental del teatre europeu, Un enemic del poble, que ha influenciat més del que pots imaginar l’escena catalana. Un imprescindible del festival! 

ANTIGA IUGOSLÀVIA amb Sanja Mitrovic 

Cinema i teatre es donen la mà a Comrades, I Am Not Ashamed of My Communist Past, que explora els rastres que queden dels valors fundacionals de l’antiga Iugoslàvia, com la justícia i l’equitat social.

ITÀLIA amb Romeo Castellucci 

La violència policial vista per un dels dramaturgs més radicals del teatre europeu. A Bros, hi ha comèdia, tragèdia i agressivitat plasmades amb un llenguatge escènic de gran potència visual que ha captivat el públic arreu del món.

GRÈCIA amb Christos Papadopoulos

L’estrella emergent de la dansa europea planteja a Larsen C, una poètica minimalista que reflexiona sobre la percepció.

NORUEGA amb Alan Lucien Oyen

Considerat un dels principals talents de les arts escèniques europees actuals, hibrida dansa i teatre per abordar la necessitat que tenim tots de ser estimats a Story, story die.

FRANÇA amb Cia Non Nova i Phia Ménard 

El llenguatge renovador i el compromís social i polític de la companyia francesa són els grans atractius de La Trilogie des Contes Immoraux (pour Europe), tres performances que posen en contrast l’Europa més monstruosa amb la mitificació romàntica del Vell Continent. 

REGNE UNIT amb Ben Duke & Lost Dog

L’artista presenta Paradise Lost (lies unopened beside me), ofereix una reinterpretació absolutament lliure i divertidíssima d’una peça clau de la literatura universal, Romeu i Julieta, mitjançant paraules, música i moviment.

Escrit per
Rubén Garcia Espelta TWITTER

Periodista i gestor cultural. Responsable de continguts editorials de TeatreBarcelona.com Ha treballat a mitjans com Catalunya Ràdio, El Periódico de Catalunya, La Xarxa, Ràdio 4 o Rac1.

Articles relacionats
Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

L’escena de teatre infantil i familiar de Barcelona té una llarga tradició: aprofita-la, treu-los de casa i porta’ls a un dels molts espais culturals que programen espectacles per a diferents […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!