‘Al cel mos vegem tots plegats’: vermut, sobrassada i rondalles mallorquines

Redacció

El Maldà reivindica de nou la tradició oral mallorquina amb Al cel mos vegem tots plegats, un cicle de tres lectures escenificades a càrrec de quatre actors que contaran, a cada funció, amb un director diferent: Pau Carrió, Jordi Oriol i Toni Gomila. Les funcions seran els diumenges 10, 17 i 24 a l’hora del vermut.

Passions, disquisicions morals, sang i fetge, misteris, una imaginació desbordada i un humor que sovint és escatològic. Tot amanit amb un tast de productes de la terra que acompanyarà cada funció amb sobrassada, paté i vi mallorquins. Catalina Florit, que repeteix com a coordinadora del cicle, es posarà al costat dels intèrprets Antònia Jaume, Salvador Miralles i Àlvar Triay per donar vida a uns herois “que tenen molt d’antiherois” per apropar la història cultural i el caràcter que transmeten aquests relats, explica.

TEATRE_BARCELONA-al_cel_mos_vegem_tots_plegats-malda-REVISTA_5

Les rondalles (o rondaies) són contes de tradició oral i popular que s’han explicat de pares a fills durant generacions i generacions. Mossèn Antoni Maria Alcover va aplegar-los en 24 volums a finals del segle XIX, sota el pseudònim de Jordi des Racó en el que no va ser només un treball de defensa del folklore i la cultura mallorquins, sinó que també té un component d’interès filològic, de recuperació d’un llenguatge ric i arcaic farcit d’expressions populars mallorquines. Una obra literària “molt rellevant i probablement la més famosa de l’illa de Mallorca”, però força absent a la banda continental del mar.

El cicle es dirigeix als adults per trencar l’habitual vincle que entén les rondalles com a contes per a nens. “És un imaginari molt peculiar, mescla coses molt reals i molt cruels amb volades que no se sap d’on han sortit”. Hi podem trobar ingredients presents en qualsevol sèrie moderna: “tenen personatges molt potents, potser no de manera profunda però sí molt ben dibuixats”. Sovint, els noms dels personatges estan associats a un patró de “bons i dolents” i mentre na Catalineta es l’heroïna, Catalinota és l’antítesi barroera. Com molts contes populars, les sustenten les lliçons morals d’una faula… però a la mallorquina: “Hi ha moments bèsties, passen coses sàdiques però ho expliquen amb un aire despreocupat que pot sorprendre”, relata Florit, que segueix fent broma: “I tot amb expressions deixades… en les quals els mallorquins ens hi reconeixem”.

TEATRE_BARCELONA

El seu caràcter popular en defineix l’estructura: Alcover inicia els relats amb referències a qui va explicar-li el conte (que confereixen també un mapa de les diferències entre els pobles de Mallorca), i com a clausura, la majoria acaben amb una mateixa frase: “I encara són vius si no són morts, i al Cel mos vegem tots plegats”. Però si bé en l’anterior edició els quatre directors participants eren balears, en l’edició d’enguany només hi ha un mallorquí: Toni Gomila. Això, però, pot donar-li un nou valor.

Pau Carrió explica que, almenys en el seu cas, el fet de no conèixer les rondalles ni tenir-hi el vincle o pes de la tradició, fa que pugui tractar-les d’una altra manera, sense arquetips. Però el que posa més en valor d’aquesta “festa de les rondalles” -que enguany coincidirà amb la celebració de Sant Antoni- és la gosadia amb què un director pot afrontar-se a un repte com aquest, sabent que només es representarà un dia i comptant amb un procés d’assajos o “laboratori” de només una setmana. I, sobretot, el que suposa com a punt de trobada, on cada dia després de la funció es comparteix vermut amb el públic, que podrà degustar productes mallorquins.

TEATRE_BARCELONA-al_cel_mos_vegem_tots_plegats-malda-REVISTA_2

Fotografies de l’edició anterior: Neus Riba / Text: Neus Riba i Mercè Rubià

 

Escrit per
Redacció
Articles relacionats
La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

Després dels darrers èxits que han obtingut amb Els ocells, De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda i Le congrés ne marche pas, La Calòrica, una de les companyies més reconegudes de […]

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Aquest Hivern, TeatreBarcelona tornem a editar la revista en paper. Una mirada independent i tranquila a la cartellera hivernal de Barcelona, pensada únicament per a nosaltres: el públic. Hi trobaràs reportatges, […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!