Una opinió de Iván F. Mula
Iván F. Mula

Zona Franca

Zona Franca

8/11/2015

Relleu generacional

El jove Israel Solà, habitualment vinculat a la companyia La Calòrica i als textos del dramaturg Joan Yago, a força de treball i bons resultats, s’està llaurant una de les trajectòries més prometedores d’entre els nous directors de la seva generació. En aquesta ocasió, rescata una peça de David Desola escrita l’any 2002 que tractava les penúries professionals i la falta d’horitzó pels joves dels noranta. Solà, que ja ha tocat el tema de la precarietat laboral recentment en l’espectacle Sobre el fenomen de les feines de merda, torna a retratar amb humor i encert un dels problemes més desmoralitzadors del panorama social actual. El muntatge té molta gràcia, bon ritme i planteja un microcosmos absurd que és, en certa manera, una enginyosa i crítica reinvenció de Tot esperant Godot de Samuel Beckett. A més, la química entre els dos actors, Pau Vinyals i el veterà Lluís Marco, és esplèndida i enriqueix el joc teatral proposat per l’autor. Cal dir, però, que el seu intent de traslladar la història al moment actual no és del tot pertinent. Tot i que la trama i el conflicte tenen molt dels nostres dies, la crisi d’ara té la seva pròpia idiosincràsia, amb uns tòpics, unes preocupacions i un llenguatge diferents, i una perspectiva de les coses que no existia fa vint anys i que, per tant, no està plasmada en l’obra. En qualsevol cas, el plantejament de Desola té uns altres interessos més enfocats a la psicologia dels personatges, la seva relació i certes reflexions sobre la realització personal i vital més profundes del que, a primera vista, puguin semblar.


Tot el que necessites per anar al teatre

Zona Franca

Zona Franca

Zona Franca és una comèdia intel·ligent que permet establir una mirada crítica a la societat actual. Quan David Desola va escriure l’obra, pensava en l’absència de feina pels joves en la dècada dels noranta. Considerant la situació que vivim actualment, no ha perdut la seva actualitat i es converteix en text entranyable, divertit i preocupant. La seva capacitat per mostrar amb lucidesa i espontaneïtat la vesant ridícula de la suposada severa organització laboral aporta aire fresc a un teatre que no sempre pot deslligar-se dels tòpics i prejudicis.

SINOPSI

Un home a punt de jubilar-se, el senyor Mañé, té cinc dies per instruir al seu jove aprenent, el Nin. Li ha d’ensenyar com ha d’encarregar-se del magatzem pel que ha vetllat durant més de vint-i-nou anys. Però el Nin farà que s’adoni que aquella feina que semblava normal i corrent té alguna cosa estranya, doncs no hi ha res a dins del magatzem ni tampoc sembla que s’hi acosti cap camió a descarregar-hi material.

Fotos

Zona FrancaZona FrancaZona FrancaZona Franca

Valoració col·laboradors


Valoració espectadors

  • 12345

    cesar s

    humor simplon,situaciones absurdas…..los actores muy bien,pero la tematica deja mucho que desear.

    02/12/2015

Articles relacionats

David Desola s'encara al món laboral amb la comèdia 'Zona Franca'

David Desola s'encara al món laboral amb la comèdia 'Zona Franca'

3 novembre 2015

Israel Solà dirigeix l’obra més representada de David Desola, Almacenados, que arriba per primer cop a Barcelona en català com a Zona Franca. Lluís Marco i Pau Vinyals encarnen els dos protagonistes, l’encarregat d’un magatzem a cinc dies de jubilar-se i el jove que l’ha de substituir i ho qüestiona absolutament tot. Una obra sobre un món laboral que es presenta com la única possibilitat de realització de l’ésser humà, però que, finalment, acaba sent un engranatge alienant i buit de contingut.

Llegir més... n