Una lluita constant

5/12/2018

Teatre que t’obliga a pensar sense dir-te què has de pensar

La Ruta 40 després d’abordar la creació de la memòria (Cúbit), apel·la a aquesta renunciant a la ficció per endinsar-se en un teatre documental que no es limita a mostrar sense més, amb la direcció de Carlota Subirós. A través de fragments de documentals revivim episodis de reivindicacions i revolucions, des  de maig’68 fins ara mateix. L’auge i caigudes cíclics de les lluites populars, siguin obreres, racials, d’accés a l’habitatge, de llibertat sexual … També el perill de perdre’s en com organitzar la revolució en comptes de fer-la. I denúncies que es van formular fa 40 anys i són tristament vigents.

Alberto Díaz, Albert Prat, Alba Pujol i Maria Ribera posen veu a les imatges (amb eteris i musicals moments de pausa), cenyint-se a la literalitat de parlaments, proclames i debats. Ens transmeten la força de la gent normal, dels qui van creure en la lluita, els seus dubtes, ràbia, fermesa, la derrota… I aquesta Veritat ens arriba i cobra vida més enllà de la literalitat de les paraules gràcies a les interpretacions, directes a la consciència, l’intel·lecte i, per què no, el cor.

Un surt trist o esperançat: o les revolucions estan destinades a ser derrotades o bé cada lluita ha estat un assaig per aprendre i tornar a intentar-ho.

La posada en escena ens fa sentir part dels debats, envoltats de llibres, amb els intèrprets asseient al nostre costat per moments, dirigint-se directament a nosaltres amb la força de l’honestedat de proclamar en el que un creu.

En resum: una proposta valenta, reptadora, exigent, rabiosament actual amb la intel·ligència de no ser grollerament explícita, de reflexió sobre quin món volem i què farem per aconseguir-ho. Les interpretacions aconsegueixen que la càrrega intel·lectual i sociològica no es perdi en el camp teòric sinó que les visquem des de la veritat i de forma assequible. I reflexions per quan acaba l’obra, que incita al debat i a qüestionar-se tot, començant, potser, per com dur a terme el següent episodi de la lluita constant.


Tot el que necessites per anar al teatre

Una lluita constant

Una lluita constant

L’activisme polític és el tema escollit pel projecte de recerca i creació escènica de La Ruta 40, companyia resident de la Sala Beckett la temporada 2018/19 i la directora d’escena Carlota Subirós. Una lluita constant és un espectacle que vol investigar diverses èpoques històriques buscant moments significatius de discussió col·lectiva en la lluita per transformar el món.

Sinopsi

L’obra és un circuit lliure i complex entre un material d’origen documental i la seva recreació escènica, generant espais de reverberació i de qüestionament que interpel·lin directament l’experiència del públic. Contraposant posicionaments, en l’efervescència i en el cansament, en l’exaltació dels moments excepcionals i enmig del brogit del dia a dia, l’espectacle busca resseguir els fils d’un impuls irrefrenable, que canvia incansablement d’escenaris al llarg de la història, però que reapareix i es reformula cada vegada com una acció contínua, de generació en generació.

Video

Valoració col·laboradors


Valoració espectadors

Sigues el primer en deixar la teva valoració

Articles relacionats