Tender Napalm

16/07/2017

Al·legories de la fatalitat

La productora Sixto Paz, responsable de propostes tan interessants com Pulmons, L’efecte o Història, entre d’altres, continua creixent i experimentant aquesta vegada associant-se amb la companyia PSIRC, amb qui han creat un espectacle visualment bellíssim. Tender Napalm és un conjunt d’al·legories sobre la fatal pèrdua d’un fill per part d’una parella. La tristesa, la ràbia, la lluita contra el dolor i la por, entre moltes altres emocions i pensaments, queda perfectament plasmada en aquest muntatge que barreja textos essencialment metafòrics amb una poètica del llenguatge físic exquisida. Resulta al·lucinant la fluïdesa amb la qual s’han integrat les coreografies de moviments amb els diàlegs i les diferents escenes. No només aconsegueixen que tot encaixi a la perfecció sinó que, a més, el conjunt és una delicada preciositat que l’excel·lent disseny d’il·luminació acaba d’arrodonir. Cal aplaudir l’aportació dels acròbates de PSIRC però també el fantàstic treball de direcció de Pau Roca i el moviment a càrrec de Mercedes Boronat. El problema de la proposta, malauradament, és que el text abusa del contingut simbòlic enllaçant trames fantàstiques interessants però que acaben sent repetitives. Arribats a cert punt, la lluita contra un monstre o contra un altre o contra els elements aporten sensacions massa semblants. Es troba a faltar, en el text, una perspectiva més realista que abordi directament el conflicte del qual parla en algun moment i compensi amb un dramatisme més terrenal i quotidià. No obstant això, cal insistir en el fet que es tracta d’una posada en escena que enamora; una de les més boniques que s’han vist darrerament.


Tot el que necessites per anar al teatre

Tender Napalm

La jove companyia de circ contemporani PSIRC, el multidisciplinar Philip Ridley i els inconformistes Sixto Paz narren  una brutal relació de parella carregada de violència i tendresa.

Potser l’inici de l’amor no és sinó l’anunci d’un final? Dos personatges recorren els camins de la memòria, però també els de la imaginació, explorant la manera en què els amants creen les seves pròpies històries i mitologies. Reviuran així la seva relació, creant un món fantàstic i inquietant on conviuen el sexe i la violència. El text no s’endinsa només en l’habitació dels amants, sinó en la seva ment i en aquells racons secrets que amaguem a tothom excepte a la parella. Poques vegades s’ha explorat en escena l’amor sexual d’una manera tan salvatgement honesta, brutal i tendra.

Philip Ridley és un dels dramaturgs britànics contemporanis més polièdrics: ha escrit novel·les, és artista plàstic i ha treballat tant per al cinema com per al teatre, on va ser considerat un dels pioners del moviment In-yer-face theatre, del qual han format part Mark Ravenhill o Sarah Kane. S’encarrega de posar en escena el seu text una jove companyia nascuda el 2013 que ha creat muntatges tan aplaudits com Pulmons (2014), hISTÒRIA (2016) o Dybbuk (2016).

Fotos

Tender NapalmTender Napalm

Valoració col·laboradors


Valoració espectadors

 • 12345

  JOSE GABRIEL DEL VIEJO

  No soy de arriesgar demasiado y normalmente voy a ver espectáculos que sé de primera mano que me van a gustar.
  Con Tender Napalm me dejé llevar y pensé que ya es hora de probar cosas nuevas que me llamaran la atención.
  Sixto Paz nos traen un texto dramático. Nos cuenta la lucha de una pareja en un momento de su relación muy delicada: la pérdida de algo que puede causar la ruptura de la relación.
  A través de la danza, de metáforas sobre el dolor de los personajes y de un montaje onírico nos lleva a los espectadores hasta el fondo del dolor de estos personajes y como intentan superarlo.
  A mí me ha emocionado, me ha sorprendido y me ha encantado. Así que seguiremos probando cosas nuevas. A ver si se animan los teatros a arriesgar. Bravo!

  29/12/2017

 • 12345

  Victòria Oliveros Layola

  Un text realment complicat, salvatge, poètic, metafòric i amb diàlegs punyents que ens parla del dolor de la pèrdua d’una filla. Un espectacle visualment bellíssim on narren una brutal relació de parella carregada de violència i tendresa. Interpretacions magnífiques de Pau i Ariadna i cal aplaudir tambè l’aportació dels acròbates. Obra estranya. Podeu llegir més a http://www.gaudintdelteatre.cat

  24/12/2017

Articles relacionats