“Lidia, capote, estocada y muerte”  

Sixto Paz: Bull

Sixto Paz: Bull
14/03/2018

La veritat és que Sixto Paz Produccions no em deixa mai de sorprendre en les seves propostes. Aquest cop penso que fins hi tot s’ha superat. Des del meu punt de vista, aquesta proposta és realment genial !!!

“Bull” és una obra del dramaturg britànic Mike Bartlettque, estrenada l’any 2013, que ens parla d’assetjament, en aquest cas laboral, però que el podríem ubicar en qualsevol altra tipus d’assetjament, com podria ser l’escolar o el de relacions de parella.

Primer de tot fixem-nos en el títol de l’obra “Bull”, com el seu autor és anglès, traduïda al català significa brau; si seguim jugant amb la paraula, bull és l’inici de la paraula bullying, que traduït al català significa assetjament . “Bull” és la combinació entre el brau i l’assetjament.

El que han fet els Sixto Paz ha estat explicar-nos una història sobre tres companys de feina que lluiten per mantenir el seu lloc de treball talment com si es tractés d’una cursa de braus.

El públic entrem dins la plaça, al mig hi ha l’arena de sorra (oficina), al seu damunt es pot veure una línia blanca, és la ratlla del “picador”. El públic anem agafant seient. A mi m’ha tocat la contrabarrera, altres el que seria el “palco presidencial” i la resta de públic han ocupant les grades que envolten l’arena.

El personal de plaça reparteix els programes entre els assistents.

L’ “arenero”  s’encarrega  de mantenir en condicions la sorra dorada del “ruedo”.

Sona un pasdoble. La presidenta aixeca el mocador i tot seguit entra la quadrilla (els treballadors de l’empresa), ho fan amb pas ferm, segur, fan el “paseillo” i saluden a la gent. En Tony (Joan Carreras)(Subaltern), l’Isobel (Mar Ulldemolins) (torero) i en Thomas (Marc Rodríguez) (brau), esperen en Carter, el director (David Bagés)(President) que ha de decidir a quin d’ells acomiadar.

Tots tres empleats volen mantenir la seva feina. Fins on seran capaços d’arribar per protegir el seu lloc de treball ? Qui torejarà? i qui serà torejat?

Comença la cursa de braus.

“Bull” és una obra amb un potent missatge contra l’assetjament; una proposta intel·ligent i molt ben construïda, que ens fa reflexionar sobre un tema que malauradament cada cop és més actual arreu del món. L’assetjament és cada cop més present en diferents àmbits socials. Això es molt preocupant. Què està passant?

Bull és una obra, amb un text moltes incòmoda, que et colpeja l’estómac una i un altra vegada, que guanya intensitat a mida que avança l’obra. Gran part del mèrit d’aquest muntatge són les magnífiques interpretacions que fan cadascun dels actors del seu personatge. La caracterització, moviment i vestuari estan molt estudiats, són una part molt important a l’hora de donar-nos tota la informació de quin paper representa cadascun dels actors. En definitiva un espectacle d’aquells que jo n’anomeno rodó i del tot imprescindible.

 

← Tornar a Sixto Paz: Bull

Enllaç copiat!