Negrata de merda
8/06/2019
Violència quotidiana

La Pulpe Teatro presenta al Tantarantana la seva producció Un negrata de merda, un text de Denise Duncan que destaca escenes de microviolència que succeeixen a diari a la nostra societat i que, molt sovint, no són denunciades.

El text de la Denise Duncan tracta, a partir d’una situació anecdòtica (una nena insulta un nen negre al pati del col·legi dient-li “negrata de merda”), de desenvolupar un ampli ventall de situacions i de zones moralment qüestionables per a fer reflexionar l’espectador. Tot i la serietat del tema, el text permet escenes d’humor i fins i tot contrapunts còmics que alliberen tensió i funcionen molt bé. Escènicament, la proposta és interessant. Els protagonistes de l’acció dramàtica (els nens) no hi apareixen, sinó que es tracta d’una successió de trobades entre els pares d’ambdós, fent així que el conflicte escènic no es quedi al nivell infantil, sinó que el públic vegi com transcendeix l’anècdota i es converteix en quelcom major.

L’elenc (Dani Arrebola, Catalina Calvo, Anna Ferran, Salvador Miralles y Mar Pawlowsky) fa un gran treball, aconseguint que el públic pugui veure’s reflectit a les seves accions, les seves sensacions, les seves respostes, raonaments… Tant el text com l’actuació de l’elenc són molt notables, i aconsegueixen donar-li un gran interès a l’acció dramàtica i al desenvolupament filosòfic que es planteja al voltant de quant de racista pot ser una persona indirectament.

La representació té alguns moments que desconcerten (un abús, al meu parer, dels recursos audiovisuals; o una escena final que treu importància al clímax de l’escena immediatament anterior), però en la seva totalitat, és molt recomanable i necessària, ja que provoca una reflexió posterior interessant i constructiva sobre el nostre comportament i tot allò que no hauríem de permetre.

Tot el que necessites per anar al teatre

Negrata de merda

Negrata de merda

La Pulpe Teatro presenta Negrata de merda, un espectacle que reflexiona sobre les microviolències que existeixen en la nostra societat i també en els prejudicis que no som capaços de reconèixer.

Sinopsi

Nick, fill adoptiu de l’Andrea i en Pol, arriba afectat del col·legi perquè la seva companya Anna li ha dit “negrata de merda”. Els pares d’en Nick intenten convèncer els pares de l’Anna (Laura i Joan) per a que aquesta demani disculpes per l’insult racista. Amb una sola frase comença la lluita de poder entre les dues famílies: els pares de l’Anna consideren innecessàries les disculpes de la seva filla. Al·leguen que en cas d’haver-se produït l’incident, es tracta de coses de nens, però que sota cap concepte es tracta de racisme. Ambdós nens tenen 5 anys i no hi ha ningú que pugui confirmar el suposat insult. L’Andrea i en Pol decideixen no quedar-se de braços creuats i contacten amb una periodista que escriu un article sobre el tema. El camp de batalla està servit, cap de les parelles està disposada a cedir: aquest fet desencadenarà una confrontació entre els dos matrimonis per disputar-se la raó i una successió de fets de microviolència tan comuns a la nostra societat: el masclisme, el classisme, la xenofòbia, l’homofòbia, etc.

Ens enfrontem als actes contradictoris que tots hem tingut, a la distància entre el discurs i els fets, a les fal·làcies en les que ens ocultem per a no acceptar els nostres prejudicis, la nostra conducta erràtica i, al cap i a la fi, la nostra responsabilitat en aquesta societat on una nena pot dir-li a un nen “negrata de merda”.

Fotos
Valoració col·laboradors

Valoració espectadors
  • Adrian Crescini

    Es fantástica la puesta en escena. Hacía mucho tiemp que esperaba una obra teatral como esta. Tengo tiempo haciendo teatro Social con personas diversas y esta obra hace un gran trabajo para apoyar la tarea. La pieza nos hace enfrentarnos con nuestras propias contradicciones, nuestro racismo internalizado, nuestros privilegios no deseados pero que tenemos. Sin quererlo y sin darnos el tiempo para reflexionar alrededor de esto. Excelente dramaturgia, trabajo de actrices y actores…elogios. Aconsejable venir al teatro.

    09/06/2019
Articles relacionats
Denise Duncan: "Tot l’art és polític"

Denise Duncan: "Tot l’art és polític"

29 Maig 2019

El Tantarantana ha presentat Negrata de merda de La Pulpe Teatro, la tercera de les estrenes del cicle de companyies en residencia El Cicló d’aquesta temporada. L’obra, que va rebre […]

Cal ser usuari de Teatre Barcelona
Uneix-te, és gratuït! Ja som més de 80.000

Ja estàs registrat?

He oblidat la contrasenya

Crear usuari

Información básica sobre protección de datos: Responsable: Escenes i Publics, SL. Finalidad: desarrollar su actividad comercial, cumplir las contrataciones realizadas por los usuarios y remitir comunicaciones comerciales personalizadas en base a un perfilado a los usuarios (en caso que nos autoricen a ello). Legitimación: Consentimiento del interesado. Destinatarios: Escenes i Publics, SL y proveedores legitimados externos. Derechos: Acceder, rectificar y suprimir los datos, así como otros derechos como se explica en la información adicional. También se puede instar reclamación ante la agpd.es.