Mili KK
14/05/2019
Moviment de desobediència massiva

“Mili KK” és la primera entrega d’aquesta temporada, que es fa des de fa tres anys a l’Escenari Joan Brossa, d’un cicle de teatre documental que forma part de l’anomenat teatre Verbatim. Des de que vaig descobrir el teatre Verbatim, intento no perdrem cap de les propostes que es programen.

“Mili KK” recupera en forma de teatre documental un dels moviments de desobediència civil més importants en l’Europa del segle XX.

“Mili KK” és la història del moviment insubmís des de la seva gestació fins a l’abolició del servei militar al cap de trenta anys.

Un any de treball recollint, organitzant i seleccionant informació , per transcriure fets verídics on res del que es diu és inventat.

En el cas de “Mili KK”, Marc Angelet i Jumon Erra, autors, director i coordinador d’aquesta proposta, ens apropen al moviment d’objectors de consciència a partir de material divers, com fotografies, entrevistes a testimonis reals ( objectors de consciència, insubmisos, militars, polítics, familiars, presos), documents periodístics i fotogràfics, diaris, actes d’assemblees i entrevistes.

El muntatge comença a València al 1971, amb l’empresonament i consell de guerra a Pepe Beúnza, el primer objector de consciència de l’Estat Espanyol, fins a la suspensió del servei militar obligatori.

Els titulars són el fil conductor que dona veu als personatges: “Objecció”, ”Insubmissió”, ”L’experiència de la presó i “Tercer grau”.

“Mili KK” ens parla del naixement de l’estatut de l’objector gestat a Can Serra, dels desertors, de les últimes execucions (27/9/1975), de la constitució del MOC al 1977, l’AOC, GANYA i la COP, de l’entrenament per la insubmissió, de l’experiència dins la presó, de les morts a les presons per les drogues i la SIDA, dels enfrontaments polítics, de les humiliacions als presos, del punt i final al servei militar.

Un lema “NO MATARÀS”

Pautes a seguir: Coherència i perseverança. Mai es va obligar a ningú a rés, tothom va ser lliure de triar.

Una pregunta final sense resposta.

Els actors Francesc Cuéllar, Rafa Delacroix i Alberto Lozano es converteixen en totes les veus dels testimonis, de les mares, dels militars, dels polítics i dels jutges.

Una posada en escena brechtiana en la que no hi ha quarta paret. Els actors parlen directament al públic. Teatre documental. Teatre fidel a la realitat. Teatre basat principalment en la feina dels actors, tot i que hi ha projeccions i cançons reivindicatives.

Al final de cada funció hi ha un col·loqui amb l’equip artístic i alguns dels testimonis relacionats amb el tema. El dia que hi vàrem anar nosaltres hi havia en Toni Àlvarez (insubmís), professor i membre de la Coordinadora Tarragona Patrimoni de la Pau.

 

Tot el que necessites per anar al teatre

Mili KK

Mili KK és un espectacle dirigit per Marc Angelet, que utilitza la tècnica de teatre documental per explicar el moviment d’objecció de consciència al servei militar obligatori.

Sinopsi

La insubmissió a Espanya va ser un dels moviments de desobediència civil més importants en l’Europa del segle XX que es va gestar a finals dels anys 80 i va aguantar fins a l’abolició del servei militar obligatori el 31 de desembre de 2001. L’antecedent immediat de la insubmissió va ser el moviment d’objectors de consciència, iniciat en els últims anys del règim de Franco. Els objectors es negaven a incorporar-se a l’exèrcit. Molts d’ells van ser processats i en la majoria de casos acabaven en presons militars.

A partir del testimoni d’aquells objectors de consciència, insubmisos, militars, polítics, jutges, de fragments de sentències i de titulars periodístics, coneixerem les estratègies, les pràctiques i les contradiccions d’un moviment pacifista que va modificar completament la relació d’una jove democràcia amb el seu anacrònic estament militar.

Video
Valoració col·laboradors

Valoració espectadors
  • Alba Palahí
    12345

    Extraordinari i molt imaginatiu el recorregut històric de l’obra. Iniciat pel moviment d’objecció de consciència en plena dictadura, continuat pel moviment d’insubmissió i finalitzat amb la supressió del servei militar obligatori.
    El tres protagonistes interpreten amb encert a un gran nombre de personatges i amb gran habilitat fan significativa i molt emotiva la participació del públic en assemblees i activitats d’adaptació a la presó organitzades pel moviment d’objectors i insubmisos.

    13/05/2019
Cal ser usuari de Teatre Barcelona
Uneix-te, és gratuït! Ja som més de 80.000

Ja estàs registrat?

He oblidat la contrasenya

Crear usuari

Información básica sobre protección de datos: Responsable: Escenes i Publics, SL. Finalidad: desarrollar su actividad comercial, cumplir las contrataciones realizadas por los usuarios y remitir comunicaciones comerciales personalizadas en base a un perfilado a los usuarios (en caso que nos autoricen a ello). Legitimación: Consentimiento del interesado. Destinatarios: Escenes i Publics, SL y proveedores legitimados externos. Derechos: Acceder, rectificar y suprimir los datos, así como otros derechos como se explica en la información adicional. También se puede instar reclamación ante la agpd.es.