Història d’una dona “tancada” en una societat rural

Projecte Ingenu: Yerma

Projecte Ingenu: Yerma
10/03/2017

Marc Chornet dirigeix la tragèdia amorosa de Yerma en una adaptació que ha fet ell mateix a quatre mans amb l’Anna Maria Ricart. Una versió contemporaneizada que vol constatar la vigència d’un text escrit en 1934, un parell d’anys abans de l’esclat de la guerra civil espanyola.

El plantejament inicial d’en Marc era el d’abordar Lorca des de la perspectiva d’una generació que ja ha nascut en la democràcia i que, per tant, no té records “viscuts” de l’època franquista. D’inici tenia la necessitat d’eliminar gran part de la càrrega simbòlica de l’època. Estava doncs davant d’un clàssic que s’havia de versionar i actualitzar. I així ho va enfrontar amb l’Anna Maria Ricart.

Ha volgut conservar l’ambient rural i han construït una escenografia, de la mà de Laura Clos, i una posada en escena que podríem qualificar de màgica i absolutament encertada. Els espectadors, a tres bandes, observem un terra de diferents ceràmiques que assenyalen diferents habitacions, un llit i un vàter al mig de l’escenari … al voltant la terra erma. Yerma (Alba José) i el seu marit Juan (Martí Salvat) viuen el seu matrimoni asfixiats per la constant vigilància dels habitants de l’entorn i el desig irrefrenable d’ella, de quedar embarassada.

El camp s’omple de ceps que ens mostren el pas del temps amb el naixement de les fulles i els fruits, un pas del temps que va ofegant la vida de la protagonista en un constant contrast entre la vida que germina al seu voltant i la seva esterilitat. Entre el món exterior i el seu món interior. Les convencions socials obliguen a Yerma a viure tancada en el seu particular mon mentre el seu marit se n’ocupa dels camps, dels pomers i de les ovelles que acaba comprant. Ell, aparentment no necessita res més.

Una il·luminació genial, obra de David Bofarull, i l’encertada música de Miquel G. Font reforcen i acompanyen unes extraordinàries interpretacions de tots els protagonistes, Alba José, Martí Salvat, Xavier Torra, Ariadna Fígols, Isabel Soriano, Roser Tàpias i Cristina López.

Sincerament, bravo!

Si desitgeu llegir la valoració original, nomès heu de clicar AQUÍ

← Tornar a Projecte Ingenu: Yerma

Enllaç copiat!