Una “road-play” amb accent mallorquí

Les maleïdes

Les maleïdes
27/03/2023 - Sala Beckett

No és tan habitual tenir l’oportunitat de conèixer obres d’autors contemporanis de més enllà de les nostres fronteres. I menys encara en català (o mallorquí, que ningú s’arrufi!). És justament això el que, aquests dies, podem gaudir a la Sala Beckett: un text del mallorquí Sergio Baos, premi Pere Capellà, que es va estrenar al Teatre Principal de Palma l’any passat.

Les Maleïdes és una tragicomèdia per la qual transita un interessant i divers elenc de personatges interpretats magistralment per només quatre actrius: Lorena Faus, Alícia Garau, Àlvar Triay i Teresa Urroz. Els centrals: tres generacions de dones (mare, filla i neta) que emprenen un viatge ple de sorpreses i ombres, que les durà per escenaris tan diversos com una monestir de monges o un bordell de putes, que les permetrà desgavellar un passat maquillat pels deliris de la memòria, per il·luminacions divines, per la violència i les traïcions que només es pot donar en el més profund d’una família singular… i comú alhora.

Les Maleïdes és una autèntica road-play formada per un seguit de vinyetes on la comèdia és només la forma que pren una història de profunditat tràgica. Una pirueta dramatúrgica d’aquest autor ben conegut a ses illes, no només com a dramaturg sinó també com a director i actor de sèries a IB3.

La resta de l’equip (direcció, espai visual i sonor) aconsegueix també un encertat equilibri escènic que ens permet gaudir d’una història que recupera el diàleg i el conflicte com a essència del teatre. Una història, tanmateix, que ens explica alguna cosa que, potser, no acaba d’assolir un valor universal que permeti a qualsevol espectador sentir-se identificat amb els esdeveniments o amb els personatges; sentir-los, al cap i a la fi, a la pròpia carn i als propis budells. Tot i que la història en té, de carn i de budells. I busca, amb cert encert, aquesta profunditat humana.

Valoració: 4 de 5.

← Tornar a Les maleïdes

Enllaç copiat!