En segon terme

La segona millor

La segona millor
04/03/2023 - Teatre Eòlia

Apareix Rafaela Aparicio a la televisió anunciant les comoditats d’un matalàs, o Josele Román i Gracita Morales vestides de minyones. Dones i actrius, destinades a fer de secundàries i a defensar personatges que vivien per servir, netejar o cuinar. I amb això que apareix l’actriu d’aquest monòleg, baixant per una escala que la porta al soterrani, on tot d’estris de neteja l’esperen per seguir fent la seva feina. Ella, però, assaja un personatge impossible i repeteix una i mil vegades les quatre frases que ha de defensar davant dels protagonistes. Uns protagonistes que segueixen a dalt, festejant ves a saber què i oblidant-la per complet fins que la tornin a necessitar… La vida com a teatre cruel, i el teatre com a assaig de la teva pròpia vida…

Berta Giraut i Ester Villamor han creat un espectacle bellíssim sobre les dones que queden en un segon terme, però especialment sobre les actrius a punt de llençar la tovallola. Ho fan amb un llenguatge poètic, a vegades una mica críptic, però també amb anècdotes sucoses i exemples de càstings frustrats, personatges que no van ser, comentaris desafortunats i molts petits detalls que la gent de la professió entén a la primera. I ho vesteixen amb un muntatge escènic igualment carregat de misteri i poesia, on les rentadores parlen, els televisors emeten declaracions personals i íntimes, i els maniquins serveixen de consol.

La feina de Giraut com a actriu mereix un punt i a part. Des del primer moment descobrim una actriu capaç de fer-nos viatjar amb qualsevol personatge, però de mica en mica veiem que és capaç de commoure’ns i de fer-nos riure alhora. Un treball esplèndid que no us hauríeu de deixar perdre.

← Tornar a La segona millor

Enllaç copiat!